Sezamowe racuszki z fety i kolorowe surówki

Zapraszam na prawdziwą wegetariańską ucztę wzorowaną na przepisie Jamiego. Pycha!

Sezamowe racuszki z fety i kolorowe surówki:

  • 3/4 szklanki bulguru,
  • 200 g fety,
  • 1 jajko,
  • 4 łyżki mąki pszennej,
  • 1/4 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 2 łyżki sezamu,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • 1 ugotowany burak,
  • 1 długi ogórek,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 duża marchew,
  • nieduży kawałek kapusty pekińskiej,
  • sól,
  • pieprz,
  • cukier,
  • 3 łyżki oliwy,
  • 2 łyżki czerwonego octu winnego,
  • 1 łyżeczka oregano,
  • koperek do dekoracji.

Na półmisku ułożyć obok siebie starte na grubej tarce – obranego ogórka (warto odcisnąć nadmiar soku), marchew, buraka, posiekaną kapustę. Cebulę pokroić w cienkie pióra, lekko ugnieść ze szczyptą soli i cukru oraz kilkoma kroplami octu. Po 5 minutach piklowania cebulkę ułożyć z pozostałymi warzywami. Całość posypać połową pokruszonej fety, posiekanym koperkiem i skropić sosem wykonanym z oliwy, octu i oregano – gotowe!

Bulgur  ugotować zgodnie z instrukcją na opakowaniu i odcedzić.

Resztę fety rozgnieść i wymieszać z jajkiem, sezamem, mąką, proszkiem do pieczenia i pieprzem. Z tak przygotowanego ciasta smażyć malutkie racuszki na rozgrzanym oleju – z obu stron na złoto. Osączyć z tłuszczu na ręczniku papierowym. Podawać z bulgurem i surówkami.

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s