Medaliony wieprzowe w sosie paprykowym

Delikatne mięsko uduszone w aromatycznym, wędzonym sosie paprykowym, podane z chrupiącymi, pachnącymi rozmarynem ziemniakami – idealne zimowe danie.

Medaliony wieprzowe w sosie paprykowym:

  • 500 g polędwicy wieprzowej,
  • 1 duża czerwona papryka,
  • 1/2 łyżeczki mielonego kminku,
  • 1 łyżeczka wędzonej papryki słodkiej w proszku,
  • kilka plasterków wędzonego boczku,
  • 1 czerwona cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 2 łyżki kwaśnej śmietany,
  • 1 łyżka mąki pszennej,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • olej rzepakowy do smażenia,
  • sól,
  • pieprz.

Mięso pokroić na ok. 2 cm plastry i każdy rozbić pięścią. Medaliony przyprawić z obu stron solą, pieprzem i kminkiem – odstawić.

Boczek pokroić w kosteczkę. Paprykę obrać i wypestkować, pokroić w drobną kostkę. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Na łyżce oleju usmażyć na chrupko boczek. Dodać i zeszklić cebulę, dodać czosnek, paprykę, wędzoną paprykę i smażyć 2 minuty. Całość posolić i zalać winem – dusić 5 minut.

W tym czasie na osobnej patelni rozgrzać łyżkę oleju i usmażyć na nim wieprzowinę – z obu stron ok. 1,5 minuty. Mięso przełożyć do sosu i dusić 15 minut.

Śmietanę wymieszać z mąką i powoli dodawać do sosu ciągle mieszając by zgęstniał – zagotować. Przed podaniem danie ew. doprawić i posypać posiekaną natką.

Podawać z ziemniakami – ugotowanymi i obsmażonymi na maśle z dodatkiem rozmarynu.

Reklamy

4 myśli w temacie “Medaliony wieprzowe w sosie paprykowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

Connecting to %s