Ziemniaki pod serowo-boczkowym beszamelem

Dobre ziemniaki nie potrzebują wiele, by stać pysznym i treściwym obiadem. W tym przypadku polane zostały serowym beszamelem i zapieczone pod grillem, i tego im właśnie było trzeba. Obiadek palce lizać!

Ziemniaki pod serow0-boczkowym beszamelem:

  • 4 bardzo duże ziemniaki,
  • kilka plasterków wędzonego boczku,
  • pęczek dymki,
  • 2 łyżki masła,
  • 2 łyżki mąki,
  • 1/2 szklanki białego wina,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szklanka startego sera – u mnie havarti,
  • sól,
  • pieprz,
  • gałka muszkatołowa.

Ziemniaki wyszorować i ugotować w mundurkach, lekko ostudzić, przekroić na połówki i ułożyć na blaszce.

Boczek drobno pokroić, cebulki dymki również (szczypior odłożyć). Na maśle usmażyć na brązowo boczek z cebulą, dodać mąkę i gdy zacznie brązowieć dodać wino i mleko – gotować ciągle mieszając. Gdy sos zacznie gęstnieć dodać starty ser, szczyptę gałki muszkatołowej, sól i pieprz. Gotowym, bardzo gęstym sosem polać połówki ziemniaków i wstawić je pod grill – zapiec na rumiano, przed podaniem posypać posiekanym szczypiorem dymki.

Reklamy

2 myśli w temacie “Ziemniaki pod serowo-boczkowym beszamelem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s