Wegetariańskie chili i serowe ziemniaczki

Zabójczo pyszne chili bez grama mięsa. Pachnie wędzoną papryką i kuminem, jest słodkie od batatów i masła orzechowego, a kakao dodaje mu zaskakującej nuty smakowej. Obłęd! Inspiracja – Jamie.

Wegetariańskie chili i serowe ziemniaczki:

  • 1 cebula,
  • olej rzepakowy,
  • 1 łyżeczka kuminu,
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
  • 1 łyżeczka gorzkiego kakao,
  • 1 czubata łyżka masła orzechowego,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 2 czerwone papryki,
  • 1 duży batat,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka krojonych pomidorów,
  • kilka ziemniaczków + żółty ser np. cheddar do posypania,
  • sól,
  • pieprz.

Cebulę obrać i pokroić w drobną kostkę. Chili wypestkować i drobno posiekać, papryki i batata obrać i pokroić w sporą kostkę.

Na 3 łyżkach oleju zeszklić cebulę, dodać kumin, wędzoną paprykę, kakao, masło orzechowe i chili – smażyć chwilkę, ale nie za długo, by przyprawy się nie przypaliły. Dodać paprykę i batata – wymieszać. Dodać pomidory z puszki i fasolkę wraz z zalewą – wymieszać i dusić pod przykryciem, aż warzywa będą miękkie. Na koniec danie odkryć i odparować nadmiar płynów, doprawić w razie potrzeby solą i pieprzem.

Ziemniaki ugotować w mundurkach, obrać, przekroić na połówki, posypać startym serem i zapiec. Podawać na gorąco z chili. Zamiast ziemniaczków można podać nachosy lub tortille.

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Wegetariańskie chili i serowe ziemniaczki

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s