W tym tygodniu postanowiłam nieco odpocząć od obiadowych dań mięsnych. W dodatku w spiżarni zalegała od dłuższego czasu kasza jaglana. Wybór był całkiem prosty – japytka!
Japytka – jaglane kopytka:
- 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
- 1 jajko,
- sól,
- 150-180 g mąki pszennej.
Sos:
- 800 g passaty,
- 2 ząbki czosnku,
- 1 cebula,
- 1 łyżka oliwy,
- 1 łyżka octu balsamicznego,
- suszona bazylia,
- suszone oregano,
- sól.
Dodatkowo:
- grana padano.
Kaszę przelać wrzątkiem, a następnie ugotować wg instrukcji na opakowaniu – wystudzić. Dodać jajko, sól i mąkę – zagnieść dość lepkie ciasto. Podsypując je mąką podzielić na mniejsze części, formować z nich wałeczki grubości kciuka i kroić na kopytka. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3-4 minut od wypłynięcia. Odcedzić i wymieszać z sosem.
Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać czosnek i po minutce passatę. Doprawić octem, solą, bazylią i oregano – gotować bez przykrycia, tak długo, aż kopytka będą gotowe.
Tak przygotowane japytka posypać startym grana padano.