Japytka – jaglane kopytka

W tym tygodniu postanowiłam nieco odpocząć od obiadowych dań mięsnych. W dodatku w spiżarni zalegała od dłuższego czasu kasza jaglana. Wybór był całkiem prosty – japytka!

Japytka – jaglane kopytka:

  • 1 szklanka suchej kaszy jaglanej,
  • 1 jajko,
  • sól,
  • 150-180 g mąki pszennej.

Sos:

  • 800 g passaty,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 cebula,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 1 łyżka octu balsamicznego,
  • suszona bazylia,
  • suszone oregano,
  • sól.

Dodatkowo:

  • grana padano.

Kaszę przelać wrzątkiem, a następnie ugotować wg instrukcji na opakowaniu  – wystudzić. Dodać jajko, sól i mąkę – zagnieść dość lepkie ciasto. Podsypując je mąką podzielić na mniejsze części, formować z nich wałeczki grubości kciuka i kroić na kopytka. Gotować w osolonym wrzątku ok. 3-4 minut od wypłynięcia. Odcedzić i wymieszać z sosem.

Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę. Dodać czosnek i po minutce passatę. Doprawić octem, solą, bazylią i oregano – gotować bez przykrycia, tak długo, aż kopytka będą gotowe.

Tak przygotowane japytka posypać startym grana padano.

Dodaj komentarz