Domowe parowańce / kluski na parze / pampuchy

Obiad na słodko – czemu nie 🙂 Tym drożdżowym, mięciutkim, puchatym kluskom mało kto się oprze. Są wspaniałe! I nie takie trudne na jakie wyglądają.

Domowe parowańce:

  • 1 opakowanie suchych drożdży,
  • 500 g mąki pszennej + do podsypywania,
  • 2 żółtka,
  • 2 szklanki ciepłego mleka,
  • szczypta soli,
  • 1/3 szklanki cukru.

Mąkę wymieszać z drożdżami i solą. W innej misce żółtka ubić z cukrem. Kogel-mogel dodać do mąki, powoli wlewać też ciepłe mleko, stale mieszając. Zagnieść miękkie, elastyczne, niezbyt suche ciasto. Przykryć miskę i odstawić na 45 minut w ciepłe i spokojne miejsce.

Po tym czasie ciasto ponownie zagnieść, podsypując je w razie potrzeby mąką i podzielić na 16 równych kuleczek (warto się do tego przyłożyć i uformować naprawdę zgrabne kuleczki). Kluski odstawić jeszcze na 5 minut pod przykryciem.

Kluski ułożyć na dwóch piętrach bambusowego parowaru (lub na gazie rozciągniętej nad gotującą się wodą) zachowując między nimi trochę odstępu. Parować 6-7 minut.

Kluski podawać na słodko lub na słono. U mnie wersja z sosem truskawkowym, śmietaną i miętą.

Reklamy

Jedna myśl w temacie “Domowe parowańce / kluski na parze / pampuchy

  1. Bardzo lubię takie klimaty:) To smak mojego dzieciństwa. Babcia robiła najlepsze na świecie. Na każdą rodzinną uroczystość obowiązkowo robiła „pyzy”, ale od kiedy przeprowadziłam się, to odkryłam, że na tę potrawę mówi się też „pampuchy” 🙂 Zwykle jedliśmy je z mięsem, sosem i surówką. Na słodko raczej sporadyczenie:) Dziękuję, przypomniałaś mi piękne wspomienia:)

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj /  Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj /  Zmień )

w

Connecting to %s