Bananowa granola z pestkami dyni i nie tylko

granola1Na rynku jest coraz więcej smacznych i zdrowych płatków śniadaniowych, musli i granoli. Ale wiadomo – domowa wersja jest zawsze najlepsza. Skład swojej oparłam na recepturze z książki „My new roots”, choć z pewnością moja granola nie jest tak optymalnie ekstra ultra zdrowa, wegańska i ekologiczna jak ta, którą stworzyła Sarah Britton. Cóż – daleko mi do ekstremy 😉 Mimo to – zapraszam.

Bananowa granola z pestkami dyni i nie tylko:

  • 1/3 kubka masła klarowanego,
  • 3 bardzo dojrzałe banany,
  • 1/2 kubka syropu klonowego,
  • 3 kubki płatków owsianych górskich,
  • 1 kubek płatków orkiszowych,
  • 1 kubek pestek dyni,
  • 1/2 kubka pestek słonecznika,
  • 2 łyżeczki cynamonu,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1 kubek orzechów włoskich – posiekanych.

Masło stopić i wymieszać je z syropem klonowym i zmiksowanymi bananami.

W bardzo dużej misce wymieszać wszystkie suche składniki, do nich dodać mokre i wymieszać. Granolę rozsmarować na blaszce wyłożonej pergaminem – mocno docisnąć.

Piec w 180 stopniach (z termoobiegiem) przez 20 minut, następnie granolę połamać łopatką i poodwracać większe kawałki, by całość ponownie wstawić do piekarnika. Po 5 minutach duże kawałki połamać na drobniejsze i znów piec. Wszystko powinno zająć ok. 30-40 minut (ja jeszcze na koniec włączyłam termoobieg i 100 stopni, by granola się wysuszyła).

Blaszkę z granolą zostawić na wierzchu, by całkiem wyschła przed wsypaniem jej do słoika. Zajadać na sucho, z mlekiem lub z jogurtem i owocami.

granola2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s