Quesadillas ze szpinakiem – meksykańska klasyka

quesadilla1Przedstawiam pyszny pomysł na szybki, wegetariański obiad z meksykańskim charakterem – quesadillas ze szpinakiem, cebulą i serem. Rewelacja! Inspiracja – Jamie.

Quesadillas ze szpinakiem:

  • 6 pełnoziarnistych tortilli (kupnych, lecz jeśli mamy więcej czasu, warto zrobić własne),
  • 1 opakowanie mrożonego szpinaku – 400 g,
  • 1/2 opakowania cheddara,
  • 2 duże cebule,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • dodatki: roszponka, pomidorki koktajlowe, jogurt naturalny, sos sriracha lub chipotle.

Na oliwie udusić do miękkości pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać posiekany czosnek i szpinak – gotować kilka minut bez przykrycia. Szpinak doprawić solą i pieprzem – wymieszać. Na suchej i rozgrzanej mocno patelni położyć tortillę, na niej 1/3 szpinaku i 1/3 startego cheddara. Przykryć drugą tortillą i całość uklepać, by farsz się równomiernie ułożył. Gdy dolna tortilla się mocno zarumieni, odwrócić quesadillę i smażyć jeszcze przez 2-3 minuty. Zdjąć na talerz.

W ten sam sposób przygotować dwie kolejne porcje.

Quesadillas podawać pokrojone w trójkąty z ulubionymi (np. poleconymi wyżej) dodatkami.

quesadilla2

Reklamy

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Facebooku

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Wyloguj / Zmień )

Zdjęcie na Google+

Komentujesz korzystając z konta Google+. Wyloguj / Zmień )

Connecting to %s