Czekoladowy krem jaglany z bakaliami

kremDla miłośników kremów, budyni, puddingów. Kaszy jaglanej, czekolady i bakalii. Słodyczy bez nadmiaru cukru. Zapraszam🙂

Czekoladowy krem jaglany z bakaliami:

  • 1/2 szklanki kaszy jaglanej,
  • 2 i 1/2 szklanki mleka,
  • 2 garście rodzynek,
  • 100 g gorzkiej czekolady,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 szczypta soli,
  • dodatkowo: suszone owoce, orzechy, wiórki kokosowe itp.

Kaszę dwukrotnie wypłukać we wrzątku, odcedzić, zalać mlekiem, dodać sól, olej i rodzynki – gotować do miękkości kaszy. Wyłączyć ogień, do gorącej kaszy dodać połamaną czekoladę, a gdy się rozpuści cały deser zmiksować blenderem na gładki krem.Jeśli krem jest zbyt gęsty – dodać więcej mleka.

Krem podawać z ulubionymi bakaliami na zimno lub ciepło.

One thought on “Czekoladowy krem jaglany z bakaliami

  1. Pingback: Top 5 – czerwiec 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s