Roladki z kurczaka z szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami pod cebulowym beszamelem

RoladkiKrótko i na temat – łatwy pomysł na oryginalny obiad na bazie najbanalniejszego z mięs. Zapraszam!🙂

Roladki z kurczaka z szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami pod cebulowym beszamelem:

  • 2 piersi z kurczaka,
  • 1 opakowanie szynki szwarcwaldzkiej (lub innej wędzonej długo dojrzewającej wędliny),
  • 1/3 słoiczka suszonych pomidorów w zalewie,
  • sól,
  • pieprz,
  • zioła prowansalskie,
  • 2 łyżki oliwy,
  • 1 cebula,
  • 1 ząbek czosnku,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 1 i 1/2 szklanki gorącego mleka,
  • 2 szklanki startego żółtego sera,
  • gałka muszkatołowa,
  • 50 g masła.

Umyte i osuszone piersi przeciąć wzdłuż na pół. Powstałe kotlety delikatnie rozbić, przyprawić z obu stron solą, pieprzem i ziołami prowansalskimi. Na każdy kotlecik nałożyć plaster lub dwa szynki i sporą porcję pomidorów – zwinąć roladkę i zabezpieczyć sznurkiem lub wykałaczkami przed rozwinięciem. Na patelni rozgrzać oliwę i na niej usmażyć roladki – z wszystkich stron na złoto.

W rondelku rozpuścić masło, dodać drobniutko posiekaną cebulę i czosnek, gdy się zeszklą dodać mąkę i chwilę smażyć. Dodać gorące mleko i zagotować ciągle mieszając. Gdy sos zgęstnieje wyłączyć ogień, dodać połowę sera, sól, pieprz i odrobinkę startej gałki – wymieszać.

Obsmażone roladki przełożyć do naczynia żaroodpornego i zalać je beszamelem, a na koniec posypać resztą sera. Przykryć i zapiekać ok. 15-20 minut.

Gotowe roladki podawać z pieczonymi ziemniakami i ulubioną surówką🙂

One thought on “Roladki z kurczaka z szynką szwarcwaldzką i suszonymi pomidorami pod cebulowym beszamelem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s