Polędwiczka wieprzowa w sosie winno-musztardowym z kaszą jęczmienną

MusztardowaDobra wieprzowinka nie jest zła🙂 Wiem, że narażam się teraz wszystkim jaroszom i innym, bardziej ekstremalnym przeciwnikom jedzenia mięsa, ale nic na to nie poradzę, że – póki co – nie potrafię całkowicie zrezygnować z dań mięsnych. Na swoją obronę (jeśli jest ona w ogóle potrzebna) mam tylko to, że do każdego kawałka mięsa staram się podejść rozważnie, starannie i z należytym szacunkiem. W tym przypadku do pięknej, jędrnej polędwiczki wieprzowej dobrałam same najlepsze składniki, dzięki czemu powstał szybki obiad o wyjątkowych walorach smakowych. Oto on😉

Polędwiczka wieprzowa w sosie winno-musztardowym z kaszą jęczmienną:

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 gałązka świeżego rozmarynu,
  • 1/2 szklanki białego wermutu,
  • 1/2 szklanki śmietany 30%,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 1 łyżka masła,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1/2 łyżeczki cukru,
  • kasza jęczmienna do podania.

W rondelku zagotować wino ze śmietanką. Dodać musztardę i gotować 10 minut, aż sos zgęstnieje. Sos doprawić solą, pieprzem i cukrem.

Umyte i osuszone mięso pokroić w 2 cm plastry i każdy kotlecik delikatnie rozbić pięścią. Wieprzowinę przyprawić solą, pieprzem i posiekanym rozmarynem. Na patelni rozgrzać masło z olejem. Dodać nieobrane, lecz lekko zmiażdżone ząbki czosnku i polędwiczkę. Mięso usmażyć na złotobrązowo z obu stron.

Polędwiczkę podawać polaną sosem, z kaszą jęczmienną ugotowaną al dente i np. ogórkiem (mój był ogórkiem marynowanym w musztardzie).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s