Wyczesana wieprzowina, czyli pulled pork!

Pulled2Moda na slow food trwa w najlepsze, i dobrze! A chyba trudno o potrawę bardziej slow niż pulled pork – długo pieczona łopatka wieprzowa, szarpana na włókna i podawana z magicznymi dodatkami. Oczywiście filozofia slow food to nie tylko określenie czasu przygotowywania jedzenia. W grę wchodzi jeszcze mnóstwo czynników, takich jak pochodzenie produktów, ich sezonowość, jakość, odpowiednia oprawa dań, rytuał spożywania posiłków. Więcej na ten temat mają do powiedzenia prawdziwi specjaliści, więc ja jedynie dodam, że przy opisywanym dziś daniu starałam się wyjątkowo – począwszy od wyboru najlepszego mięsa, przez odpowiednie skomponowanie mieszanki przypraw do marynaty, na podaniu mięsa kończąc.

Jeśli jeszcze się zastanawiacie, czy warto poświęcić tyle czasu, uwagi, gazu/prądu na jeden obiad, to wiedzcie, że smak pikantnej wieprzowiny rozpływającej się w ustach przy każdym kęsie wynagrodzi wszystkie te niby-poświęcenia. Dla mnie – to danie idealne!

Wyczesana wieprzowina – pulled pork:

  • 1 kg łopatki wieprzowej – nie za chudej, niezbyt poprzerastanej,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 4 łyżki sosu bbq lub ketchupu,
  • 2 łyżki octu jabłkowego,
  • 1 łyżka miodu,
  • 1 łyżka musztardy dijon,
  • 1 łyżka sosu worcestershire,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1/2 łyżeczki chili,
  • 1/2 łyżeczki pieprzu,
  • 1 świeża papryczka chili,
  • 1 łyżeczka słodkiej wędzonej papryki,
  • 50 ml wody.

Dodatki do wyboru:

  • 3 kajzerki lub mini bułeczki lub ciabatty,
  • sałata,
  • pomidor,
  • ogórek konserwowy,
  • karmelizowana czerwona cebula,
  • sos z majonezu i ketchupu,
  • marynowane chili,
  • prażone orzeszki ziemne,
  • kiełki.

Pulled1

Dzień wcześniej:

Na oleju zeszklić pokrojoną w kostkę cebulę. Dodać zgnieciony czosnek i chwilkę smażyć. Dodać sos bbq, ocet, miód, musztardę, sos worcestershire, wszystkie sypkie przyprawy, wodę i posiekane chili – wymieszać i smażyć ok. 15 minut. Tak przygotowaną marynatę wystudzić.

Umytą i osuszoną łopatkę włożyć do przykrywanego naczynia żaroodpornego, leciutko posolić i zalać marynatą. W mięso dokładnie wmasować marynatę. Wieprzowinę przykryć i odstawić w chłodne miejsce na całą noc.

Drugi dzień:

Wieprzowinę przed pieczeniem potrzymać mniej więcej godzinkę w temperaturze pokojowej, a następnie wstawić do piekarnika rozgrzanego do 180 stopni. Gdy zauważymy, że marynata zaczyna wrzeć, zmniejszyć temperaturę do 140 stopni i piec ok. 4-5 godzin. Gotowe!

Upieczona wieprzowina da się rwać na drobne włókna, które najlepiej wymieszać z powstałym w naczyniu sosem i podać w podgrzanych bułeczkach z wymienionymi wyżej dodatkami.

Nam mięsa wystarczyło na jeden solidny obiad dla trojga i dodatkowo na jeden świetny lunchbox do pracy.

Pulled3

4 thoughts on “Wyczesana wieprzowina, czyli pulled pork!

  1. Pingback: Top 5 – kwiecień 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s