Jabłkowo-karmelowe trifle – obłędnie pyszne!

Jabłka1Czy jest coś cudowniejszego od wyjęcia wieczorem z lodówki małego pucharka z tak obłędnie pysznym deserem, że wszystkie szarlotki mogą się schować? Chyba nie, dlatego dziś zapraszam na jabłkowo-karmelowe trifle z genialnym kremem custard – małe cuda w szklaneczkach.

Jabłkowo-karmelowe trifle:

  • 1 paczka okrągłych biszkoptów,
  • 1 filiżanka wrzątku,
  • 1 czubata łyżka kawy,
  • 1 gwiazdka anyżu,
  • 1 szczypta kardamonu,
  • 250 g mascarpone,
  • 2 żółtka,
  • 3/4 szklanki śmietany 30%,
  • 1/2 łyżeczki mąki ziemniaczanej,
  • 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 1/2 szklanki cukru + 3 łyżki,
  • 4 jabłka,
  • 1 łyżeczka cynamonu,
  • 2 łyżki masła,
  • karmel do dekoracji (np. z tego przepisu),
  • płatki migdałów do dekoracji.

Kawę, anyż, kardamon i 1 łyżkę cukru zalać wrzątkiem i zaparzyć, następnie przecedzić i wystudzić.

Jabłka obrać i pokroić w kostkę wyrzucając gniazda nasienne. W rondelku stopić masło, dodać cynamon, 2 łyżki cukru oraz jabłka – owoce uprażyć. Ogień wyłączyć gdy jabłka zaczną się karmelizować – ostudzić.

W innym rondelku wymieszać 1/2 szklanki cukru z wanilią, żółtkami i śmietanką – podgrzewać stale mieszając rózgą, a gdy masa będzie już gorąca, dodać mąkę ziemniaczaną i dalej mieszać. Gdy krem zgęstnieje, wyłączyć ogień, przykryć rondelek i odstawić do ostygnięcia.

Mascarpone ubić na sztywno.

W sześciu pucharkach/szklaneczkach ułożyć warstwę biszkoptów (po dwa) i nasączyć je połową kawy. Następnie ułożyć warstwę kremu, potem wszystkie jabłka. Następnie znów po dwa biszkopty nasączone resztą kawy. Potem warstwę kremu i serek mascarpone. Wierzch ozdobić solidną porcją karmelu i płatkami migdałów. Deser schłodzić kilka godzin w lodówce.

Jabłka2

Jabłka3

5 thoughts on “Jabłkowo-karmelowe trifle – obłędnie pyszne!

    • Bardzo prosto się go robi. Trzeba tylko uważać na krem. Nie może się przypalić i nie mogą powstać grudki. Żeby temu zapobiec wystarczy utrzymywać mały płomień pod rondelkiem i cały czas mieszać. A reszta to pikuś😉 Powodzenia!

  1. Pingback: Top 5 – marzec 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s