Skrzydełka kurczaka w pikantnym sosie żurawinowym

SkrzydełkaSkrzydełka kurczaka zdecydowanie najbardziej smakują nam w wersji pikantnej lub ostrej. Obowiązkowo w lepkiej, słodkawej glazurze. Numerem jeden są skrzydełka z tego przepisu – klik. Ale dziś zapraszam na skrzydełka żurawinowe z chili. Są świetne!

Skrzydełka kurczaka w pikantnym sosie żurawinowym Jamie’go (z moimi zmianami):

  • 12 skrzydełek kurczaka,
  • 1 duża cebula,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1 czerwone chili,
  • oliwa,
  • 400 g mrożonej żurawiny (rozmrożonej),
  • 4 łyżki miodu,
  • 4 łyżeczki czerwonego octu winnego,
  • sól z płatkami chili.

Na oliwie podsmażyć posiekaną cebulę, czosnek i chili. Gdy zmiękną i zaczną się karmelizować dodać żurawinę, miód, ocet i odrobinę wody – gotować 15 minut na malutkim ogniu. Gotowy sos doprawić solą i zmiksować na gładko.

Skrzydełka przyprawić solą z płatkami chili i ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Mięso posmarować połową sosu, przykryć folią i piec 25 minut w 200 stopniach. Zdjąć folię i piec kolejne 25 minut. Często polewać skrzydełka powstałym podczas pieczenia sosem, ew. dodać resztę przygotowanej wcześniej żurawiny. Mięso ma się upiec, a wierzch skarmelizować.

Podawać np. z pieczonymi ziołowymi ziemniakami i ulubioną surówką.

One thought on “Skrzydełka kurczaka w pikantnym sosie żurawinowym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s