Domowe pączki

Pączki1Nie mam zbyt wielkiego doświadczenia w smażeniu pączków. Zatem zdziwiłam się, gdy ostatnio naszło mnie właśnie na tę formę rozrywki. Tym bardziej, że Tłusty Czwartek już dawno za nami. A jaki był efekt tej zachcianki? Małe, ale puszyste, nie nasiąknięte tłuszczem pączki z chrupiącą skórką, całe wypełnione domowym dżemem truskawkowym, polane lukrem, z kandyzowaną skórką pomarańczową i migdałami. Mmmm…

Domowe pączki:

  • 250 g mąki pszennej,
  • 25 g świeżych drożdży,
  • 1 jajko + 2 żółtka,
  • 2 łyżki cukru,
  • 1 łyżka cukru waniliowego,
  • 25 g stopionego masła,
  • 1/2 szklanki mleka,
  • 1 szczypta soli,
  • 1 łyżka spirytusu.

Dodatkowo:

  • tłuszcz roślinny do głębokiego smażenia,
  • 1 słoik ulubionego dżemu – gładkiego,
  • 1 szklanka cukru pudru,
  • letnia woda,
  • 1/3 opakowania kandyzowanej skórki pomarańczowej,
  • kilka łyżek płatków migdałów.

W ciepłym mleku rozpuścić drożdże z dodatkiem 1 łyżki mąki i cukru – odstawić na 15 minut w ciepłe miejsce. Do dużej miski przesiać resztę mąki, dodać sól i cukier waniliowy.  Jajko i żółtka utrzeć z resztą cukru na gładką, puszystą masę. Do miski z mąką wlać rozczyn i całość wymieszać. Dodać ubite jajka i wyrobić elastyczne ciasto. Na koniec dolać spirytus i stopione masło – zagnieść. Z ciasta uformować kulę, przykryć ją i odstawić na 1 i 1/2 godziny.

Po tym czasie ciasto wyrobić i rozwałkować na grubość ok. 1 i 1/1 cm, wykroić szklanką pączki, przykryć je i odłożyć jeszcze na pół godziny, by wyrosły.

W garnku rozgrzać tłuszcz i na nim smażyć pączki, z obu stron na złoto. Pączki wyłowić na ręczniki papierowe i ostudzić.

Każdego pączka hojnie nabić dżemem i ozdobić lukrem (cukier puder + odrobina wody). Wierzch udekorować skórką pomarańczową i płatkami migdałów.

Pączki2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s