Boski halibut z chrupiącą posypką i sosem ogórkowym

HalibutTo moja pierwsza przygoda z pieczonym halibutem. Mam nadzieję, że nie ostatnia (biorąc pod uwagę jego cenę). Halibut bowiem, przygotowany w bardzo prosty, ale (moim zdaniem) wyszukany sposób, smakował obłędnie. Każdy kęs był nieocenioną przyjemnością. Cudowne danie!

Halibut z chrupiącą posypką i sosem ogórkowym Jamie’go (z moimi zmianami):

  • 3 kawałki świeżego halibuta po ok. 150-170 g,
  • 1 bułka z ziarnami,
  • 2 ząbki czosnku,
  • sok i skórka z 1 cytryny,
  • 1 pęczek koperku,
  • 1 pęczek szczypiorku,
  • 4 łyżki oliwy,
  • 4 łyżki majonezu,
  • 4 łyżki jogurtu greckiego,
  • 2 ogórki konserwowe,
  • sól,
  • pieprz,
  • sałata i gotowane ziemniaki do podania.

Bułkę pokroić w kromeczki i wysuszyć je na gorącej patelni (mają się zezłocić). Tak przygotowane sucharki zmiksować w rozdrabniaczu na okruchy. Do nich dodać posiekany koperek i szczypiorek, oliwę, sól, pieprz, zgnieciony czosnek, skórkę z cytryny i połowę soku i ponownie krótko miksować – ziołowa posypka gotowa.

Rybę posolić, popieprzyć i skropić resztą soku. Halibuta ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym (jeśli jest ze skórą – to skórą do dołu). Wierzch ryby pokryć szczelnie posypką i lekko przyklepać. Halibuta piec ok. 12-15 minut w 220 stopniach.

Sos: w miseczce wymieszać majonez z jogurtem, drobno pokrojonymi ogórkami, solą i pieprzem.

Rybę z chrupiącą ziołową posypką podawać z sałatą, sosem, ziemniakami, ew. dodatkową cząstką cytryny.

One thought on “Boski halibut z chrupiącą posypką i sosem ogórkowym

  1. Pingback: Top 5 – marzec 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s