Karmelowo-miodowe CIACHO

Karmelowe2Oto ciasto idealne – proste, efektowne, mimo wszystko nie za słodkie i – mówiąc brzydko – wydajne. Trzem okropnym łakomczuchom wystarczyło na 5 dni!

Karmelowo-miodowe CIACHO:

Placki:

  • 1/2 szklanki cukru pudru,
  • 5 szklanek mąki,
  • 250 g dobrej margaryny do pieczenia,
  • 1 łyżeczka sody oczyszczonej,
  • 5 łyżek miodu,
  • 3 jajka.

Dodatkowo:

  • 2 szklanki dmuchanego ryżu,
  • 1 szklanka rodzynek,
  • 1 puszka masy krówkowej – tradycyjnej,
  • 1 puszka masy krówkowej – kakaowej,
  • 2 opakowania budyniu śmietankowego,
  • 200 g masła,
  • 3 łyżki cukru,
  • 600 ml mleka,
  • 1 kieliszek spirytusu,
  • 3 łyżki kakao,
  • 4 łyżki kremu typu nutella,
  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady.

Wszystkie składniki ciasta na placki posiekać nożem na stolnicy. Gdy zaczną się zlepiać odłożyć nóż i zagnieść ciasto dłońmi – szybko i mało starannie. Gotowe ciasto podzielić na trzy równej wielkości kulki, zawinąć je w woreczki i wstawić na godzinę do lodówki. Po tym czasie przygotować trzy prostokątne blaszki (20×27 cm) wykładając je pergaminem. Spody wyłożyć rozwałkowanymi porcjami ciasta. Każdy placek piec ok. 20 minut w 180 stopniach – aż będzie pięknie złoty. Placki można też piec po kolei, w jednej blaszce. Gotowe placki wystudzić.

Tradycyjną masę krówkową wymieszać z ryżem i rodzynkami. Odstawić.

Oba budynie ugotować w mleku z dodatkiem cukru wg wskazówek na opakowaniu. Gotowy budyń przykryć i całkowicie wystudzić. Miękkie masło utrzeć na puch, dodać zimny budyń i gdy składniki się połączą dolać spirytus – wymieszać. Połowę budyniu odstawić, a do drugiej połowy dodać krem typu nutella i kakao i zmiksować na gładko.

Formę, w której ciasto będzie przechowywane wyłożyć pergaminem, a na spodzie położyć pierwszy placek. Na nim rozsmarować masę krówkowo-ryżowo-rodzynkową. Przykryć drugim plackiem. Placek posmarować kakaową masą krówkową (prosto z puszki), a na masie równomiernie rozłożyć śmietankowy budyń. Budyń przykryć ostatnim plackiem. Placek posmarować kakaową masą budyniową.

Czekoladę rozpuścić w kąpieli wodnej i polać nią wierzch ciasta, tworząc esy floresy.

Tak przygotowane ciacho wstawić do lodówki na 12 godzin, by smaki się przegryzły, a placki nieco zmiękły. Gotowe!!!

Karmelowe1

One thought on “Karmelowo-miodowe CIACHO

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s