Kukurydziany chowder z kurczakiem, bekonem i krakersami

Chowder z boczkiemOto pomysł Jamie’go O. na wykorzystanie resztek pieczonego kurczaka. Treściwa gęsta zupa z soczystą kukurydzą, chrupiącym bekonem i nietypowym dodatkiem, czyli krakersami. Boska!

Kukurydziany chowder z kurczakiem, bekonem i krakersami (z moimi zmianami):

  • ok. 1 i 1/2 l bulionu drobiowego (może być też niedzielny rosół),
  • ok. 200-300 g resztek mięsa z pieczonego kurczaka (może być też mięso obrane z ugotowanej porcji rosołowej),
  • 1 cebula,
  • 1 duża marchew,
  • 1 duży ziemniak,
  • 1 garść natki,
  • kilka plasterków bekonu,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 100 ml śmietany 18%,
  • sól,
  • pieprz,
  • krakersy.

Cebulę, marchew i ziemniaka obrać i pokroić w drobną kosteczkę. Bekon pokroić w paseczki, a natkę posiekać. W garnku usmażyć bekon na chrupko, wyłowić go na ręcznik papierowy i odstawić w ciepłe miejsce. Na wytopiony tłuszcz wrzucić warzywa – przykryć i dusić do miękkości często mieszając. Wlać gorący bulion i dodać pokrojone mięso z kurczaka oraz odcedzoną kukurydzę – gotować 5 minut. Zupę częściowo zblendować (pozostawiając wyczuwalne kawałki mięsa i warzyw), dolać śmietanę. Całość ew. doprawić solą i pieprzem – wymieszać. Gorący chowder podawać posypany pokruszonym bekonem i krakersami oraz natką pietruszki.

One thought on “Kukurydziany chowder z kurczakiem, bekonem i krakersami

  1. Pingback: Top 5 – luty 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s