Zapiekane naleśniki po meksykańsku

Naleśniki2Pomysł na… solidny, pożywny, sycący obiad. Naleśniki po meksykańsku są pikantne, aromatyczne i całkiem ładnie wyglądają – jak dla mnie prawdziwe comfort food.

Zapiekane naleśniki po meksykańsku:

  • 1 szklanka mleka,
  • 1 szklanka wody,
  • sól,
  • 2 jajka,
  • mąka pszenna (tyle ile „weźmie” ciasto),
  • oliwa,
  • 500 g mielonego mięsa wieprzowo-wołowego,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 papryczka chili,
  • 1 puszka czerwonej fasoli,
  • 1 puszka pomidorów krojonych,
  • 1 cebula,
  • pieprz,
  • oregano,
  • bazylia,
  • kumin,
  • 1 szklanka startego żółtego sera (u mnie havarti),
  • ew. suszone pomidory z bazylią do posypania.

Ciasto: W misce wymieszać jajka, mleko, wodę, szczyptę soli, 1 łyżkę oliwy i mąkę – konsystencja ciasta ma być odpowiednia, by dało się ją łatwo rozprowadzić na patelni. Ciasto odstawić na kwadrans, po tym czasie partiami smażyć złote naleśniki. Usmażone placki przykryć ściereczką, by pozostały miękkie i plastyczne.

Farsz: Na 2 łyżkach oliwy zeszklić drobno pokrojoną cebulę. Dodać mięso i rozdrobnić je łopatką. Często mieszać. Nadmiar wytopionego płynu odlać. Gdy mięso zacznie się karmelizować, dodać posiekany czosnek i chili bez pestek, a także sól, pieprz i odrobinę kuminu. Po dwóch minutkach dodać pokrojoną w kostkę paprykę, odcedzoną fasolę i pomidory wraz z zalewą – dusić pół godziny pod przykryciem. Sos odkryć i trochę odparować, by nie był zbyt rzadki, ew. doprawić, posypać bazylią i oregano. Jeśli okaże się, że jest za mało konkretny, można dodać łyżkę koncentratu pomidorowego (to zależy od jakości pomidorów z puszki). Gotowy farsz nieco ostudzić, by nie parzył w dłonie.

Naleśniki napełnić farszem i szczelnie zwinąć (najłatwiej zwinąć je jak sajgonki). Tak przygotowane pakunki ułożyć w posmarowanym oliwą naczyniu żaroodpornym. Wierzch dania posypać żółtym serem i suszonymi pomidorami z bazylią (mowa o gotowej mieszance przypraw). Zapiekać 15 minut w 200 stopniach. Podawać na gorąco.

Naleśniki3

Naleśniki1

4 thoughts on “Zapiekane naleśniki po meksykańsku

  1. Pingback: Top 5 – luty 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s