Pizza z wędzoną mozzarellą i pieczarkami

WędzonaNiedawno obchodziliśmy Światowy Dzień Pizzy. Z tej okazji przygotowałam chrupiącą pizzę na cienkim cieście, z rumianymi pieczarkami, cebulą i wędzoną mozzarellą. Nie muszę chyba dodawać, że była pyszna?

Pizza z wędzoną mozzarellą i pieczarkami:

  • 1 kulka wędzonej mozzarelli,
  • 1 duża cebula,
  • 4 łyżki masła klarowanego,
  • 500 g pieczarek,
  • świeży rozmaryn,
  • sól,
  • czosnek granulowany,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 paczki suszonych drożdży (3,5 g),
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • 1 łyżka oliwy,
  • ok. 150 ml letniej wody.

Ciepłą wodę wymieszać z cukrem pudrem i drożdżami – odstawić na 10 minut. Mąkę wymieszać ze szczyptą soli i powoli dodawać rozczyn drożdżowy i oliwę – na początku ciasto mieszać widelcem, potem zagnieść dłońmi. Ciasto ugniatać dłuższą chwilę. Z ciasta uformować kulę, zawinąć w woreczek i odłożyć na kwadrans.

Na jednej łyżce masła klarowanego zeszklić pokrojoną w pióra cebulę – odłożyć. Na reszcie usmażyć pokrojone pieczarki (partiami, nie wszystkie na raz, bo wtedy się nie zrumienią). Pod koniec smażenia pieczarki posolić.

Ciasto rozwałkować i przełożyć na blaszkę wyłożoną pergaminem. Ciasto posypać cebulą, startą na tarce mozzarellą i pieczarkami. Wierzch posypać solą, czosnkiem granulowanym i igiełkami rozmarynu. Piec ok. 15 minut w 220 stopniach. Podawać z sosem czosnkowym (majonez+jogurt+ząbek czosnku+sól+kilka kropel soku z cytryny+koperek) lub dobrą oliwą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s