Serowe ślimaczki z papryką i suszonymi pomidorami

Ślimaki1Gdy zabierałam się za przygotowanie serowych ślimaczków z warzywami, specjalnie zarezerwowałam sobie troszkę więcej czasu w kuchni niż zwykle. Bałam się, że zrobienie ładnych, kształtnych, odpowiednio doprawionych zawijasków sporo potrwa. Miłym zaskoczeniem było to, że przygotowanie zarówno ciasta, jak i farszu poszło błyskawicznie, a ślimaczki po wyjęciu z pieca okazały się bardzo dobre, idealne do prostej sałatki, którą zdążyłam spreparować gdy one się piekły. Polecam🙂

Źródło przepisu: „Kuchnia na dobry nastrój” Barbary Jakimowicz-Klein. Sporo pozmieniałam.

Serowe ślimaczki z papryką i suszonymi pomidorami:

  • 250 g chudego twarogu,
  • 4 łyżki mleka,
  • 4 łyżki oliwy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 jajka,
  • 200 g mąki,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 10 suszonych pomidorów,
  • 1 pęczek natki pietruszki,
  • 20 zielonych oliwek,
  • 400 g półtłustego twarogu,
  • 1 łyżka śmietany 18%,
  • 2-3 łyżeczki czarnuszki.

Chudy twaróg wymieszać z mlekiem, oliwą, szczyptą soli i 1 jajkiem. Dodać proszek do pieczenia i mąkę – zagnieść. Ciasto przykryć i odstawić na czas przygotowywania farszu.

Półtłusty twaróg wymieszać z drobno posiekanymi: papryką, pomidorami, oliwkami i natką. Doprawić solą i pieprzem, można też kapnąć troszkę oliwnej zalewy z pomidorów.

Ciasto rozwałkować na prostokątny placek, grubości ok. 1 cm i posmarować go farszem, zwinąć i pokroić w plasterki. Ślimaczki ułożyć płasko na blaszce przykrytej pergaminem. Drugie jajko rozbełtać ze śmietaną i posmarować nim wszystkie ślimaczki. Wierzch posypać czarnuszką. Piec w 180 stopniach ok. 30-35 minut, aż ślimaczki zrobią się złote.

Podawać na ciepło z sałatką (u mnie mix sałaty lodowej, szpinaku baby i radicchio, pomidorki koktajlowe i winegret).

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s