Grejpfrutowa babka na oliwie

Babka1Pyszna, słodka, lekka, ale nie sucha, cytrusowa i, najogólniej mówiąc, extra smaczna. Koniecznie!

Grejpfrutowa babka na oliwie:

  • 2 grejpfruty,
  • 200 g cukru,
  • 1/2 szklanki maślanki,
  • 3 jajka,
  • 2/3 szklanki oliwy,
  • 1 i 3/4 szklanki mąki pszennej,
  • 1/4 szklanki otrębów,
  • 1 i 1/2 łyżeczki proszku do pieczenia,
  • 1/4 łyżeczki sody oczyszczonej,
  • 1 szczypta soli,
  • masło i mąka do przygotowania formy.

Foremkę na babkę (lub keksówkę) wysmarować masłem i obsypać mąką.

W dużej misce wymieszać skórkę startą z dwóch grejpfrutów, cukier, 40 ml soku z grejpfruta, maślankę, jajka i oliwę – zmiksować, by składniki się połączyły i nieco napowietrzyły. Ciągle miksując dodać mąkę, otręby, proszek do pieczenia, sól i sodę. Gęstą masę przelać do formy i piec w 180 stopniach 60 minut lub nieco dłużej – do „suchego patyczka”. Upieczone ciasto wyjąć z pieca i po 10 minutach również z formy. Studzić na kratce. Chłodne ciasto polać grejpfrutowym lukrem (cukier puder utarty z sokiem z grejpfruta).

Babka2

Advertisements

One thought on “Grejpfrutowa babka na oliwie

  1. Pingback: Top 5 – luty 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s