Kukurydziany chowder i podpłomyki z chili

ChowderWłaśnie tak wyobrażałam sobie smak gęstej, mlecznej zupy kukurydzianej! Już od lat prześladowała mnie chęć przygotowania tego dania. Wiedziałam, że wersja rybna lub z owocami morza nie wchodzi w grę (brak dostępu do naprawdę świeżych ryb i owoców morza). Ale kukurydziana – czemu nie. Ano temu nie, że przez parę lat cierpiałam na absolutny kukurydzowstręt. Do niedawna…🙂 Teraz nadszedł więc czas na chowder w wersji wege. Aksamitnie kremowy, delikatnie doprawiony, słodki i gorący. A do zupy – podpłomyki z chili. Przepyszne!!!

Kukurydziany chowder i podpłomyki z chili:

Zupa:

  • 1 duży ziemniak,
  • 1 duży lub 2 małe pędy selera naciowego,
  • 1 duża cebula,
  • 1/2 łyżeczki suszonego tymianku,
  • oliwa,
  • sól,
  • pieprz,
  • 750 ml mleka 3,2%,
  • 1 łyżka mąki,
  • 3 dymki,
  • 1 puszka kukurydzy,
  • 1/2 pęczka szczypiorku.

Podpłomyki:

  • 300 g mąki pszennej,
  • 1 szklanka jasnego piwa,
  • 1/2 łyżeczki soli,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 3 łyżki stopionego masła.

Na oliwie zeszklić posiekaną cebulę i seler. Dodać tymianek i pokrojonego w kostkę obranego ziemniaka – smażyć 2 minutki. Warzywa posypać mąką i smażyć jeszcze minutkę. Wlać mleko, przemieszać i przykryć – gotować na małym ogniu ok. 10-15 minut, aż ziemniak się ugotuje. Zupę zmiksować na gładko i ponownie ustawić na ogniu. Dodać odcedzoną kukurydzę i drobno posiekane całe dymki. Doprawić solą i pieprzem. Po 5 minutach zupa jest gotowa. Po rozlaniu chowdera do miseczek, wierzch posypać dużą ilością szczypiorku i skropić oliwą.

Mąkę wymieszać z solą, drobno posiekaną papryczką chili i masłem. Na koniec dodać lekko podgrzane piwo i zagnieść ciasto. Uformować z niego kulkę i odstawić na 15 minut (lub na czas przygotowywania zupy). Ciasto podzielić na 6 równych kulek i każdą rozwałkować na cienki placek. Każdy podpłomyk smażyć na suchej patelni po 2-3 minuty z każdej strony (aż na plackach pojawią się ciemnobrązowe plamki). Chrupiące podpłomyki podawać razem z zupą.

One thought on “Kukurydziany chowder i podpłomyki z chili

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s