Wędzone croque monsieur

CroqueMoje croque monsieur może nie są idealnie zgodne z tradycyjną francuską recepturą, jednakże mają w sobie to „coś”, co sprawia, że przynajmniej raz w miesiącu muszę je przygotować na obiad. Może to ich prostota? Może jakość składników? Nie wiem. Wiem tylko, że wędzona wariacja na temat tych przepysznych chrupiących kanapek wznosi to danie na wyższy poziom smaku. Nie wierzycie – sami spróbujcie🙂

Wędzone croque monsieur:

  • 12-14 kromek dobrego chleba foremkowego,
  • 1/2 oscypka,
  • 10-12 plasterków wędzonej szynki,
  • 1 łyżka musztardy miodowej,
  • 2 łyżki musztardy francuskiej,
  • 5 łyżek gęstej śmietany,
  • sól,
  • pieprz ziołowy,
  • słodka papryka w proszku,
  • masło klarowane,
  • ew. masło do posmarowania kanapek.

W misce wymieszać starty oscypek z pokrojoną w drobną kostkę szynką. Dodać obie musztardy, śmietanę i wszystkie przyprawy (ilość wg gustu). Tak przygotowaną pastą wypełnić kanapki (pasta ma się znaleźć między dwiema kromkami pieczywa). By kanapki były bardziej chrupiące, należy przed smażeniem posmarować zewnętrzną stronę kromek masłem. Można to jednak pominąć i usmażyć kanapki tylko na maśle klarowanym, z obu stron na złoto. Chleb ma być równo zarumieniony, a serowe wnętrze ma się całkowicie stopić. Podawać na gorąco.

3 thoughts on “Wędzone croque monsieur

  1. Pingback: Top 5 – luty 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s