Naleśniki z serem, rodzynkami, kajmakiem i prażonymi migdałami

Malaga2Ponoć nie wszyscy uznają słodkie obiady. My uznajemy. Często robię naleśniki, knedle z owocami, pierogi na słodko albo racuchy. Ale skoro już mowa o naleśnikach – zapraszam na coś nowego i wyjątkowo pysznego.

Naleśniki z serem, rodzynkami, kajmakiem i prażonymi migdałami:

  • 500 ml mleka,
  • 2 jajka,
  • szczypta soli,
  • 3 czubate łyżki cukru pudru,
  • 2 łyżki oleju rzepakowego lub stopionego masła,
  • mąka – tyle ile „weźmie” ciasto,
  • 400 g białego sera (może być dobrej jakości twaróg z wiaderka),
  • 2 garści rodzynek,
  • 2 łyżki rumu,
  • 1 łyżka esencji waniliowej,
  • 1 mała puszka masy kajmakowej,
  • 1/2 szklanki płatków migdałów,
  • masło klarowane do smażenia.

Do mleka dodać jajka, olej, sól i jedną łyżkę cukru pudru – roztrzepać. Powoli dodawać mąkę i mieszać, aż konsystencja będzie odpowiednia do smażenia. Z przygotowanego ciasta, porcjami, smażyć cienkie naleśniki. Gdy będą usmażone trzeba je przykryć i odstawić na kwadrans.

Rodzynki namoczyć w rumie i gorącej wodzie. Po kwadransie odsączyć. Twaróg wymieszać z rodzynkami i resztą cukru pudru oraz z wanilią. Na każdy naleśnik nałożyć porcję sera i zawinąć w kopertę/pakunek. Przygotowane naleśniki przed samym podaniem obsmażyć z obu stron na maśle klarowanym.

Gorące naleśniki polać podgrzaną masą kajmakową i posypać uprażonymi na suchej patelni migdałami.

Z podanych proporcji wyszło mi 8 sporych naleśników.

Malaga1

One thought on “Naleśniki z serem, rodzynkami, kajmakiem i prażonymi migdałami

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s