Pizza z oscypkiem, karmelizowaną cebulą i chorizo

PizzazoscypkiemZwykle piekę pizzę na cieniutkim cieście, z minimalną ilością dodatków. Teraz, gdy coraz więcej moich posiłków stanowią dania wege lub chociaż lżejsze wersje klasycznych mięsnych potraw, na takie obfite uczty pozwalam sobie raz na jakiś czas i wówczas baaardzo je doceniam. Tak samo doceniłam widoczną na zdjęciu pizzę🙂

Pizza, na którą dziś podaję przepis składała się z genialnego, grubego i puchatego ciasta oraz z przepysznych, zimowych dodatków, takich jak wędzony ser – oscypek, mnóstwo karmelizowanej słodkiej cebulki, chrupiące chorizo i papryka. Do tego obowiązkowe oregano, a zamiast sosu ze świeżych pomidorów – solidny koncentrat, a co😛

Pizza z oscypkiem, karmelizowaną cebulą i chorizo:

Ciasto:

  • 3 szklanki mąki,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego,
  • 1 jajko,
  • 1 łyżeczka soli,
  • 1 łyżeczka cukru,
  • 3 dag drożdży,
  • 1 szklanka ciepłego mleka.

 

Dodatki:

  • 80 g koncentratu pomidorowego dobrej jakości,
  • 1 i 1/2 szklanki startego oscypka,
  • 1 małe opakowanie zielonych oliwek (ok. 30 sztuk),
  • 1 kiełbasa chorizo,
  • 4 czerwone cebule,
  • 1/2 czerwonej papryki,
  • 2 łyżki octu balsamicznego,
  • 1 czubata łyżka cukru,
  • sól,
  • pieprz,
  • suszone oregano,
  • słodka papryka w proszku,
  • 1 łyżka oleju rzepakowego.

Drożdże rozpuścić w mleku. Do miski wlać olej, mleko z drożdżami, jajko, wsypać sól, cukier, mąkę – wymieszać. Wyrobić kulę z ciasta – przykryć i odstawić w ciepłe miejsce na 15 minut, by wyrosło.

Chorizo pokroić w pół- lub ćwierć-plasterki i usmażyć je na chrupko. Kiełbaskę odłowić na talerz. Cebule obrać i pokroić w pióra, a następnie wsypać je na patelnię z tłuszczem spod chorizo. Zeszklić cebule – powoli na malutkim ogniu. Gdy cebula będzie już miękka, prawie rozpadająca się, należy ją delikatnie posolić i popieprzyć, skropić octem i posypać cukrem. Podkręcić nieco ogień i smażyć cebulę często mieszając, aby się cudownie skarmelizowała.

Z wyrośniętego ciasta uformować okrągły placek i ułożyć go na wysmarowanej olejem blaszce. Ciasto posmarować koncentratem. Ułożyć warstwę cebuli. Pizzę posypać posiekanymi oliwkami, chorizo i pokrojoną w kosteczkę papryką. Na wierzch rozsypać startego oscypka. Doprawić słodką papryką w proszku, ew. solą i suszonym oregano.

Piec w 200 stopniach ok. 20 minut, aż ciasto po lekkim podniesieniu brzegu okaże się mocno zarumienione, a środek (mówiąc brzydko – rozgrzebany widelcem) nie będzie surowy.

2 thoughts on “Pizza z oscypkiem, karmelizowaną cebulą i chorizo

  1. Pingback: Top 5 – styczeń 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s