Jamajka – ciasto jak marzenie

JamajkaMmmmmm….. Ochhhh….. Ech……….! Takie dźwięki wydaje się przy jedzeniu tego ciasta – lekkiego, mięciutkiego, słodkiego. Dla miłośników „kopca kreta” – spełnienie marzeń! Tylko zdjęcie słabe, ale powiedzmy, że nadworny fotograf miał słabszy dzień😉

Źródło – KLIK. Trochę, jak zawsze, pozmieniałam…🙂

Ciasto „Jamajka” – duża blacha:

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 3/4 szklanki cukru,
  • 1/2 szklanki mąki pszennej,
  • 3 łyżki kakao,
  • 1 budyń czekoladowy (proszek),
  • szczypta soli.

Poncz:

  • 1/2 szklanki wody,
  • 2 łyżeczki cukru pudru,
  • sok z 1/2 limonki.

Krem śmietanowy:

  • 500 ml śmietany 36%,
  • 200 g mascarpone,
  • 4 łyżki cukru pudru.

Dodatkowo:

  • 6 bananów,
  • 2 galaretki cytrynowe,
  • 5 łyżek kwaskowego dżemu (u mnie domowy rabarbarowy),
  • 50 g gorzkiej czekolady.

Do miski przesiać mąkę z kakao i proszkiem budyniowym. Białka ubić na sztywno z dodatkiem soli. Powoli dodawać cukier i miksować, aż masa stanie się lśniąca i gęsta. Dodawać po jednym żółtku i miksować na mniejszych obrotach. Wyłączyć mikser i powoli dodawać suche składniki mieszając ciasto szpatułką. Gotową masę przelać do blaszki wyłożonej pergaminem (25×34 cm). Wyrównać wierzch i piec ok. 30 minut w 180 stopniach – do „suchego” patyczka. Piec wyłączyć, blachę z ciastem upuścić na podłogę z wysokości ok. 50 cm i wstawić do pieca, by ostygło. Zimny biszkopt przeciąć na dwa blaty.

W szklance wymieszać składniki ponczu.

Galaretki przygotować wg instrukcji na opakowaniu (ja zawsze daję mniej wrzątku niż zalecają). Wystudzić i poczekać, aż zgęstnieje.

Banany obrać i przekroić wzdłuż na połówki.

Pierwszy blat ciasta przełożyć do formy, w której deser będzie się później chłodził. Ciasto nasączyć połową ponczu i posmarować równomiernie dżemem. Ułożyć warstwę bananów i zalać gęstą galaretką – wstawić do lodówki, by stężała.

Śmietanę ubić na sztywno z cukrem pudrem, na końcu dodając mascarpone.

Na wystudzonej galaretce rozsmarować połowę kremu. Krem przykryć drugim blatem biszkoptu i nasączyć go resztą ponczu. Rozsmarować drugą połowę kremu. Wierzch posypać startą czekoladą. Schłodzić – najlepiej całą noc w lodówce.

UWAGI:

  • Upuszczenie biszkoptu naprawdę działa, dzięki niemu ciasto jest równe i nie opada.
  • Z galaretką warto być cierpliwym – jeśli będzie za rzadka – rozmoczy ciasto od spodu, a tego nie chcemy. Lepiej poczekać, aż będzie bardzo gęsta.
  • Przy nasączaniu biszkoptów nie trzeba ściśle trzymać się proporcji. Jeśli uznacie, że biszkopt jest już dostatecznie wilgotny, nie trzeba zużywać całego ponczu😉

4 thoughts on “Jamajka – ciasto jak marzenie

  1. Pingback: Top 5 – styczeń 2016 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s