Schab z nadzieniem tzatziki + pieczona marchew + sos porter

ZporteremBardzo wyraziste smaki. Dla odważnych…

Schab z nadzieniem tzatziki + pieczona marchew + sos porter (inspirowane przepisem Karola Okrasy):

  • 4 plastry schabu,
  • 1 opakowanie sera typu feta,
  • 4-5 małych ogórków gruntowych,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 2 dymki,
  • 1 pęczek mięty,
  • 500 ml portera,
  • 1 czubata łyżka mąki,
  • 50 g masła,
  • kilka marchewek,
  • olej rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz,
  • 2 łyżki cukru trzcinowego,
  • 1-2 łyżki miodu.

Fetę wymieszać z pieprzem i łyżeczką oleju, dwoma zgniecionymi ząbkami czosnku, drobno posiekanymi białymi częściami dymek, pokrojonymi w drobną kostkę ogórkami (bez skóry i pestek), połową listków mięty.

Do naczynia żaroodpornego włożyć obrane i przekrojone na ćwiartki wzdłuż marchewki, dodać połowę masła, troszkę wody, zmiażdżone łodygi mięty, sól, pieprz, zgnieciony ząbek czosnku – przykryć szczelnie i piec 35 minut w 180 stopniach.

Kotlety rozbić na grubość ok. 1/2 cm, popieprzyć z obu stron. W mięso zawinąć ogórkowy farsz, spiąć wykałaczkami. Na patelni rozgrzać troszkę oleju i obsmażyć na nim roladki z wszystkich stron na złoto. Rolady przykryć, zmniejszyć ogień i dusić ok. 20 minut.

W rondelku stopić resztę masła, dodać mąkę i zrobić zasmażkę. W drugim rondelku z cukru trzcinowego zrobić karmel, dodać posiekane zielone części dymek i piwo. Gdy sos się zagotuje i trochę zredukuje, stopniowo dodawać zasmażkę – gotować mieszając. Sos doprawić solą, pieprzem, posiekaną resztą mięty (ja dodałam jeszcze miód, bo sos wyszedł dosyć gorzki).

Z roladek usunąć wykałaczki. Mięso podawać z upieczonymi marchewkami i sosem porter oraz listkami mięty do dekoracji.

One thought on “Schab z nadzieniem tzatziki + pieczona marchew + sos porter

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s