Boski klops w sosie pomidorowym z serem

KlopsNie ma nic lepszego, na takie wczesnojesienne dni, od pysznego makaronu z mięsem i pomidorowym sosem. Spaghetti bolognese? TAK! Albo np. klops. Nigdy wcześniej go nie robiłam, więc wzorując się na przepisie Jamiego przygotowałam ten obfity, aromatyczny i podnoszący na duchu obiad. Moim skromnym zdaniem nie tylko świetnie smakował, ale i bardzo ładnie prezentował się na stole.

Klops w sosie pomidorowym z serem Jamie’go Olivera (z moimi niewielkimi zmianami):

  • 500 g mielonej wieprzowiny,
  • 100 g czerstwego chleba,
  • 2 czubate łyżeczki oregano,
  • 30 g fety,
  • 1 jajko,
  • 3 marchewki,
  • oliwa,
  • 1 świeże chili,
  • 1 cebula,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 700 g passaty,
  • 1 szklanka żółtego sera,
  • 300 g spaghetti,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 gałązka rozmarynu.

Marchewki obrać i pokroić na ćwiartki wzdłuż, włożyć do sporego naczynia żaroodpornego, skropić oliwą i piec 10 minut w 200 stopniach. W tym czasie czerstwy chleb zmiksować na okruchy. W misce wymieszać okruchy z mięsem, połową oregano, pokruszoną fetą, jajkiem, solą i pieprzem. Uformować klops w kształcie bochenka chleba. Gdy marchewki spędzą w piecu już 10 minut, ułożyć je po bokach naczynia, a w środku zrobić miejsce dla klopsa. Mięso z marchewkami piec ok. 25 minut.

W międzyczasie w garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy, dodać pokrojone byle jak chili i chwilkę podsmażać (2 minutki). Następnie paprykę wyłowić, a do oliwy dodać posiekaną cebulę i czosnek. Dodać resztę oregano i smażyć ok. 10 minut. Dodać passatę, doprawić solą i pieprzem – gotować, aż klopsowi minie obiecane 25 minut w piecu.

Sos wlać do naczynia dookoła klopsa, marchewki wyjąć na wierzch sosu (można teraz też dołożyć usmażone wcześniej chili, ale to wersja tylko dla odważnych). Klopsa posypać startym żółtym serem i wymieszanym z oliwą rozmarynem. Danie piec jeszcze 5-10 minut, aż ser się rozpuści, a sos zacznie bulgotać.

Klopsa w sosie podawać z ugotowanym makaronem spaghetti i prostą sałatką np. z rukoli.

One thought on “Boski klops w sosie pomidorowym z serem

  1. Pingback: Top 5 – wrzesień 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s