Śliwkowa pizza z manchego i schabem

PizzamanchegoEksperymentalny szał pizzowy, czyli niecodzienne połączenie smaków, które – owszem – występują czasem razem, ale na pizzy – chyba rzadko🙂 Znudzonym klasycznymi smakami pizzy – polecam!

Śliwkowa pizza z manchego i schabem:

  • 1 szklanka startego sera manchego,
  • kilkanaście śliwek węgierek,
  • 2 ziarna kardamonu,
  • 1 łyżka masła,
  • 2 łyżki miodu,
  • kilka plastrów gotowanego lub pieczonego schabu – jak na kanapki, ale jak najlepszej jakości,
  • 1 duża garść rukoli,
  • 250 g mąki pszennej,
  • 1/2 paczki suszonych drożdży (jakieś 3,5 g),
  • 1/2 łyżeczki soli morskiej,
  • oliwa,
  • 1/2 łyżeczki cukru pudru,
  • ok. 150 ml letniej wody.

Śliwki wydrylować i pokroić w kostkę. Na patelni rozpuścić masło, dodać zgnieciony kardamon i po chwili też śliwki. Następnie dodać miód i chwilkę smażyć mieszając, aż część owoców się rozpadnie, a smaki połączą.

Drożdże i cukier wymieszać w letniej wodzie i odstawić na 5 minut. Na stolnicę nasypać kopczyk z mąki, posolić i zrobić w środku dołek. Wlewać do niego powoli łyżkę oliwy i rozczyn i zagarniać płyn z mąką widelcem, do momentu, aż wlejemy całe drożdże i zagarniemy całą mąkę. Posypać dłonie mąką i wyrobić miękkie, elastyczne ciasto. Uformować kulkę, oprószyć mąką, przykryć folią i zostawić na 15 minut.

Stolnicę posypać mąką i rozwałkować ciasto na duży cieniutki (0,5 cm) placek. Przełożyć go na posmarowaną oliwą blaszkę.

Ciasto posmarować śliwkami (warto wcześniej wyłowić kardamon i go wyrzucić). Na śliwkach ułożyć plastry schabu, posypać serem manchego. Piec ok 12-14 minut w 250 stopniach. Przed podaniem pizzę posypać rukolą i skropić oliwą.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s