Nadziewane omlety po meksykańsku, czyli obiad na upał

Omlet JamieMacie ochotę na coś lekkiego, smacznego, orzeźwiającego i kolorowego na obiad? Bez mięsa i z mnóstwem wartościowych dla zdrowia produktów? Zatem zapraszam na bajecznie pyszne nadziewane omlety po meksykańsku wg Jamie’go.

Nadziewane omlety po meksykańsku Jamie’go Olivera:

  • 1 bardzo dojrzałe awokado,
  • 3 limonki,
  • 1 kubeczek jogurtu naturalnego,
  • oliwa,
  • 1/2 pęczka kolendry,
  • 1 mała cebula,
  • 1 marchew,
  • 1/2 białej kapusty,
  • 1 świeże chili,
  • 8 jajek,
  • 100 g żółtego sera,
  • sól,
  • pieprz.

W blenderze zmiksować miąższ awokado, sok z dwóch limonek, jogurt, łyżkę oliwy, łodygi kolendry, sól i pieprz – dressing gotowy.

W sporej misce wymieszać pokrojoną w piórka cebulę z posiekaną w drobne paseczki kapustą, startą na tarce marchewką, posiekanym chili bez pestek i listkami kolendry. Dodać dressing i wymieszać, ew. doprawić.

Jajka rozkłócić z odrobiną wody, solą i pieprzem. Na dużej patelni rozgrzać oliwę i wlać 1/4 masy jajecznej, rozprowadzić ją kolistym ruchem, posypać 1/4 startego sera i poczekać aż ser się rozpuści. Omlet smażyć tylko z jednej strony, ok. 2 minuty. Omlet zsunąć na talerz, nałożyć na niego 1/4 surówki, zwinąć, posypać kolendrą, podawać z cząstką limonki. Z reszty składników, w ten sam sposób przygotować jeszcze trzy omlety.

One thought on “Nadziewane omlety po meksykańsku, czyli obiad na upał

  1. Pingback: Top 5 – sierpień 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s