Lepkie skrzydełka Jamie’go Olivera

SkrzydełkaOstatnio w mojej kuchni króluje książka Jamie’go „Gotuj sprytnie jak Jamie”. Zapisane w niej pomysły domagają się ode mnie wypróbowania za każdym razem gdy przeglądam pięknie zilustrowane przepisy i wskazówki mające usprawnić funkcjonowanie skromnego gospodarstwa domowego. Jak kreatywnie wykorzystać resztki po obiedzie „na bogato”, co interesującego zrobić z tańszych rodzajów mięsa, jak urozmaicić dania wegetariańskie, by łatwiej było zrezygnować z dodatku mięsa, jak rozsądnie zarządzać kuchnią, robić zakupy i nic nie marnować – o tym można przeczytać w publikacji Jamiego, zachwycając się przy okazji cudnymi zdjęciami Davida Loftusa.

Dziś kolejna propozycja na obiad z drobiu, a konkretnie ze skrzydełek. Choć przygotowanie tej potrawy nie wymagało dużego wysiłku, ani masy pieniędzy, już teraz wiem, że trudno mi będzie pobić rekord towarzyszących jej ochów i achów, mlaskań i komplementów :):):)

Lepkie skrzydełka Jamie’go Olivera (z moimi zmianami):

  • 18 skrzydełek kurczaka,
  • 2 czubate łyżeczki przyprawy chińskiej pięciu smaków,
  • 200 g brązowego ryżu,
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 3 łyżki ketchupu,
  • 3 łyżki sosu sojowego,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1-2 łyżki sezamu,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 świeże chili,
  • 1 kalarepka,
  • oliwa lub olej rzepakowy,
  • sól,
  • pieprz.

Skrzydełka umyć i osuszyć, naciąć rozciągniętą skórkę i wyłamać stawy, by dało się je wyprostować (nie trzeba tego robić). Przełożyć je do naczynia żaroodpornego, skropić oliwą, posypać przyprawą pięciu smaków i solą – wymasować. Naczynie przykryć folią aluminiową i wstawić do piekarnika nagrzanego do 180 stopni na ok. 50 minut.

W miseczce wymieszać 2 łyżki sosu sojowego z ketchupem, miodem i startym na tarce, obranym imbirem. Odłożyć 1 łyżkę sosu (na później, do ryżu). Po 50 minutach pieczenia, skrzydełka odkryć i posmarować połową sosu – piec jeszcze ok. 30 minut pilnując, by mięso się nie przypaliło. Od czasu do czasu mięso smarować resztą marynaty. Gdy glazura ładnie się skarmelizuje i zgęstnieje, kurczaka posypać z wierzchu sezamem, wyłączyć piec.

Gdy skrzydełka się pieką należy przygotować ryż. Brązowy ryż ugotować do miękkości w osolonej wodzie, odcedzić, rozłożyć na większym talerzu lub tacy i wystudzić. W woku rozgrzać odrobinę oliwy lub oleju rzepakowego, dodać posiekane chili, czosnek i pokrojoną w paseczki kalarepkę. Po 2-3 minutkach smażenia dodać chłodny ryż, łyżkę sosu sojowego i resztkę sosu/glazury – wymieszać i smażyć kilka minut. Ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać na ciepło w towarzystwie obłędnie pysznych skrzydełek.

Skrzydełka2

2 thoughts on “Lepkie skrzydełka Jamie’go Olivera

  1. Pingback: Top 5 – sierpień 2015 | Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Skrzydełka kurczaka w pikantnym sosie żurawinowym | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s