Pikantny sos mango do kukurydzy

Kukurydza2Gotowana lub grillowana kukurydza lubi wyraziste dodatki. Masło i sól to nie jedyny wariant wzbogacenia smaku żółtej kolby. Czasem warto się odważyć i prócz soli użyć również ostrej papryki. A jeśli mamy więcej czasu i chcemy dopieścić kukurydzę na całego, polecam przygotowanie tego niezwykłego owocowego sosu. Cud miód!

Pikantny sos mango do kukurydzy:

  • 1 mega dojrzałe mango,
  • 80 g masła,
  • 1/2-1 małe chili bez pestek,
  • 1/2 pęczka świeżej kolendry,
  • 1 garść świeżej mięty,
  • sól,
  • pieprz,
  • skórka z 1 limonki,
  • sok z 1/2 limonki.

W rondelku rozpuścić masło, dodać do niego rozgnieciony miąższ mango, posiekaną kolendrę i chili, skórkę i sok z limonki – dusić tylko kilka chwil, aż smaki się połączą. Doprawić solą i pieprzem. Posypać posiekaną miętą. Podawać jako dodatek do kolb kukurydzy (ja gotuję kolby 15 minut z dodatkiem soli i cukru). Taki sos świetnie pasuje też do pieczonego/smażonego kurczaka i ziemniaków.

Kukurydza1

3 thoughts on “Pikantny sos mango do kukurydzy

  1. Pingback: Top 5 – sierpień 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s