Wołowe kofty w curry

Kofty z curry3Jamie! Jamie! Jamie!

Wołowe kofty w curry Jamiego Olivera (z moimi zmianami):

  • 1 puszka soczewicy,
  • 1 łyżeczka garam masala,
  • 500 g mielonej wołowiny,
  • oliwa,
  • 3 pomidory,
  • 1 kawałek imbiru wielkości kciuka,
  • 1 cebula,
  • 1 chili,
  • 1 łyżeczka kurkumy,
  • 1 łyżeczka miodu,
  • 2 łyżki pasty curry,
  • 1 puszka mleka kokosowego,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • 1 cytryna,
  • 1 kubek ryżu basmati,
  • 1 szklanka mrożonego groszku,
  • 1 szklanka mrożonej fasolki szparagowej,
  • natka pietruszki do dekoracji,
  • sól,
  • pieprz.

W misce wymieszać odcedzoną i mocno odciśniętą z zalewy soczewicę z mięsem – doprawić solą, pieprzem i garam masala. Masę podzielić na sześć równych części i uformować z nich wałeczki. Kofty usmażyć na rumiano z wszystkich stron na 2 łyżkach oliwy.

W robocie kuchennym zmiksować pomidory, obrany imbir, cebulę, chili bez pestek, kurkumę, miód, pastę curry i mleko kokosowe. Sos przelać do usmażonego mięsa, zagotować, doprawić do smaku i gotować na wolnym ogniu 5-10 minut.

Ryż zalać 2 kubkami wrzątku, posolić i ugotować pod przykryciem do miękkości. Fasolkę obgotować kilka minut, pod koniec dodać groszek i następnie odcedzić. Ugotowany ryż wymieszać z fasolką i groszkiem, przełożyć na półmisek. Podawać z gorącymi koftami w curry. Danie udekorować jogurtem, natką pietruszki i ćwiartkami cytryny.

Kofty z curry

Kofty z curry2

One thought on “Wołowe kofty w curry

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s