„Kaczulki”

Kaczulki„Kaczulki” czyli kulki z kaczką – pyzy z pysznym nadzieniem z kaczych piersi. Mocno i aromatycznie doprawione, podane z usmażoną na maśle cebulką, pyszne na świeżo, jak i po odgrzaniu. Warto zrobić ich troszkę więcej, zamrozić i w przypadku ukropu, takiego jak dziś, mieć pod ręką pyszny obiad do szybkiego przygotowania.

Kaczulki:

  • 5-6 średnich ziemniaków,
  • mąką pszenna i ziemniaczana – pół na pół – tyle ile „weźmie” ciasto,
  • sól,
  • 2 jajka,
  • 2 kacze piersi ze skórą,
  • 3 cebule,
  • 1 garść świeżej mięty,
  • skórka z 1 pomarańczy,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz ziołowy,
  • majeranek,
  • 1/2 świeżej chili,
  • 1 łyżka oliwy,
  • 2 łyżki masła.

Ziemniaki obrać i ugotować, odcedzić, przecisnąć przez praskę, posolić, wymieszać z jajkami i mąkami – zagnieść. Ma powstać miękkie, plastyczne ciasto jak na kopytka/gnocchi/knedle.

Kacze piersi zmielić wraz ze skórą. Na patelni rozgrzać odrobinkę oliwy i zeszklić na niej jedną drobno posiekaną cebulę i czosnek. Dodać mięso i usmażyć na złotobrązowo. Dodać skórkę z pomarańczy, posiekaną miętę, majeranek, sól, pieprz, posiekane chili bez pestek – wymieszać i smażyć chwilkę razem. Tak przygotowany farsz wystudzić.

Ciasto podzielić na kulki wielkości piłki golfowej, każdą spłaszczyć i na środku położyć czubatą łyżkę farszu. Zakleić szczelnie i uformować pyzy podsypując je w razie czego mąką. Pyzy gotować w osolonym wrzątku, mniej więcej 2 minutki od wypłynięcia.

Na maśle usmażyć pozostałe posiekane cebule i tak przygotowaną omastą potraktować gorące „kaczulki”. Podawać i zajadać! A nadwyżkę nieugotowanych pyz zamrozić na później.

Kaczulki2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s