Napoleonki z kremem i owocami z octem balsamicznym

Napoleonka z owocamiTargowe stoły uginają się pod ciężarem sezonowych warzyw i owoców. Trudno wyjść z rynku bez odrobiny wiśni, jagód czy moreli. Mnie tym razem uwiodły maliny i borówki amerykańskie – obie tak słodkie i soczyste, że szkoda mi było traktować je wysoką temperaturą. Trafiły więc do eleganckich napoleonek. W towarzystwie słodkiego kremu na bazie mascarpone i kwaskowego octu balsamicznego prezentowały się bardzo świeżo i apetycznie.

Napoleonki z kremem i owocami z octem balsamicznym:

  • 1 opakowanie ciasta francuskiego,
  • 1 mały koszyczek malin,
  • 1 mały koszyczek borówek amerykańskich,
  • 1 łyżeczka octu balsamicznego,
  • 250 g serka mascarpone,
  • 1/2 szklanki śmietany 36%,
  • 2 łyżki cukru pudru + do posypania,
  • 1 łyżka cukru zwykłego lub aromatyzowanego lawendą.

Ciasto rozwinąć i pociąć w 12 równych prostokątów (kupiłam ciasto w formie rozwałkowanej, zrolowanej – inne może wymagać rozwałkowania). Prostokąty ułożyć na natłuszczonym pergaminie, na blaszce. Każdą porcję gęsto nakłuć widelcem – piec w 200 stopniach na złotobrązowo, a następnie wystudzić.

Owoce wymieszać z cukrem lawendowym i octem balsamicznym. Odstawić na 15 minut.

Śmietanę ubić na sztywno z dodatkiem cukru pudru, na koniec dodając mascarpone. Do kremu dodać owoce i wymieszać – delikatnie, by większość nie utraciła swego kształtu i konsystencji.

Na czterech talerzykach położyć po jednym ciastku, pokryć warstwą kremu z owocami, nakryć kolejnymi ciastkami, znowu kremem i ostatnimi – wierzchnimi ciastkami. Desery posypać cukrem pudrem. Gotowe!

2 thoughts on “Napoleonki z kremem i owocami z octem balsamicznym

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s