Aromatyczny makaron z chorizo i warzywami

Makaron z chorizoCzy tylko mnie nie chce się gotować w taki upał? Ani gotować, ani jeść… Ehh.. No trudno. Nie da się żyć samym słońcem i wodą mineralną, więc zapraszam na prosty makaron z chorizo i warzywami.

Aromatyczny makaron z chorizo i warzywami:

  • 2 czerwone papryki,
  • 1 średnia cukinia,
  • 1 cebula,
  • 1 kiełbasa chorizo,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 1 pęd selera naciowego,
  • 1 kieliszek czerwonego wina,
  • sól,
  • pieprz,
  • majeranek,
  • słodka papryka w proszku,
  • 1 czubata łyżka koncentratu pomidorowego,
  • makaron tagliatelle – domowy lub kupny.

Kiełbasę oraz warzywa pokroić w kostkę (oczywiście bez skórek, pestek itp.). W rondlu usmażyć chorizo (bez dodatku tłuszczu, bo i tak wytopi się go dużo z kiełbasy). Chrupiące chorizo wyłowić i odłożyć na później, a na pozostały tłuszcz wrzucić czosnek i cebulę. Gdy się zeszklą dodać pozostałe warzywa, wino i koncentrat, a także wszystkie przyprawy (ilość – do smaku). Wymieszać i dusić, aż warzywa się ugotują, ale w dalszym ciągu będą jędrne. Na koniec dodać chorizo i wymieszać. Do sosu dodać ugotowany i odcedzony makaron, wymieszać i podawać z natką pietruszki.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s