Kremowa zupa kurkowa

KurkowaKurkami trzeba się nacieszyć póki trwa na nie sezon. Moja dzisiejsza propozycja jest niezwykle prosta, delikatna, można chyba nawet powiedzieć „swojska”. Mimo, że to tylko zupa, podana ze świeżą bagietką wystarczy za cały obiad lub kolację. Jest bardzo pożywna, pięknie pachnie i wygląda, a także – co ostatnio dla mnie bardzo ważne – nie trzeba nad nią stać godzinami w rozgrzanej kuchni. Smacznego!

Kremowa zupa kurkowa:

  • 1 koszyczek kurek,
  • 1 cebula,
  • 1 marchew,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 2 ziemniaki,
  • 1 l wody,
  • ok. 60 ml śmietany 18%,
  • 3 łyżki masła,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 1 garść lubczyku,
  • bagietka do podania.

Grzyby dokładnie oczyścić i grubo posiekać. Cebulę i czosnek obrać i drobno posiekać. Marchew pokroić w półplasterki, ziemniaki w małą kostkę.

W rondlu roztopić połowę masła i zeszklić na nim cebulę z czosnkiem. Gdy zaczną się rumienić dodać grzyby. Po odparowaniu wody, smażyć kurki jeszcze 2-3 minutki, a następnie dodać marchew i ziemniaki oraz drobno posiekany lubczyk. Wszystko zalać wodą. Gotować aż warzywa będą miękkie. Zupę potraktować blenderem, ale nie rozdrabniać zupy całkowicie – niech troszkę warzyw i grzybów pozostanie w całości. Do zupy dodać śmietanę i resztę masła, sól, pieprz – wymieszać i zagotować. Przed podaniem hojnie posypać posiekaną natką i oprószyć świeżo mielonym pieprzem. Podawać z bagietką.

3 thoughts on “Kremowa zupa kurkowa

  1. Pingback: Top 5 – sierpień 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s