Tażin z wołowiną, czyli jak wykorzystać resztki pieczeni

Tażin2Dzisiejszy wpis poświęcę ponownie zagadnieniu niemarnowania resztek jedzenia. M.in. o tym jest książka i program „Gotuj sprytnie jak Jamie”. Każdy kolejny przepis, który decyduję się wypróbować sięgając właśnie po tę publikację, okazuje się strzałem w dziesiątkę. Tak było również po upieczeniu łopatki wołowej na niedzielny obiad (mięso +  rozmaryn  + sól + pieprz + czosnek + słodka papryka + 4 godz. w piecu). Resztki, które nam pozostały wykorzystałam do pikantnego tażinu Jamiego. Wyszło z tego naprawdę duże i bardzo ostre danie, dlatego polecam je miłośnikom palącego w język jedzenia. Bardziej delikatni powinni po prostu zmniejszyć ilość ostrych przypraw i cieszyć się wspaniałą potrawą z wołowiny.

Tażin z wołowiną Jamiego (z moimi małymi zmianami):

  • 400 g resztek pieczonej wołowiny,
  • 2 czerwone cebule,
  • 50 g oliwek,
  • 5-6 suszonych moreli,
  • 2 ząbki czosnku,
  • oliwa,
  • 1 czubata łyżeczka garam masala,
  • 1 czubata łyżeczka kuminu,
  • 2 małe ziemniaki,
  • 2 pomidory,
  • 1 puszka ciecierzycy,
  • 1 wołowa kostka bulionowa,
  • 1 kubek kuskusu,
  • 1 pomarańcza,
  • 2 marchewki,
  • kilka listków świeżej mięty,
  • odrobina szczypiorku,
  • mały jogurt naturalny,
  • sól,
  • pieprz.

Cebule pokroić w pióra, morele i oliwki grubo posiekać. Drobno posiekać czosnek. Pokrojone składniki wrzucić na dwie łyżki rozgrzanej oliwy, dodać garam masala i kumin – wymieszać i dusić 15 minut pod przykryciem. W razie potrzeby dolać odrobinę wody (produkty mają zmięknąć, a nie się wysuszyć).

Ziemniaki i pomidory obrać i grubo posiekać. Pokroić również mięso. Do bulgoczącej zawartości garnka dodać ziemniaki, pomidory, ciecierzycę wraz z zalewą, mięso i rozkruszoną kostkę bulionową. Dolać 150 ml wrzątku, wymieszać i gotować 20 minut (aż ziemniaki się ugotują).

Kuskus doprawić solą i zalać wrzątkiem – przykryć i poczekać, aż napęcznieje. Spulchnić widelcem.

Pomarańczę obrać i wykroić z niej fileciki, przełożyć je do miski. Do pomarańczy dodać starte na grubych oczkach marchewki i posiekaną miętę i szczypiorek, trochę oliwy, sól i pieprz – wymieszać.

Na stół podać pomarańczową sałatkę, puszysty kuskus i parujący tażin skropiony jogurtem. Gotowe.

Tażin1

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s