Czekoladowy tort z bitą śmietaną i malinami – CUDO!

Malinowy4Nie świętuję imienin, ale i tak lubię 24 lipca przygotować coś smacznego dla bliskich i – nie ukrywam – również dla siebie – taki mały prezencik, upieczony dla przyjemności. Mowy nie ma o czasochłonnych, trudnych deserach. Wolę wybrać coś łatwego, lekkiego, sezonowego. I np. z moimi ulubionymi malinami.

Czekoladowy tort z bitą śmietaną i malinami (tortownica 24 cm średnicy):

Biszkopt:

  • 6 jajek,
  • 1 szklanka cukru,
  • 1 szklanka mąki pszennej,
  • 1 łyżeczka proszku do pieczenia,
  • 3 łyżki kakao,
  • masło do posmarowania formy.

Nadzienie:

  • 1 koszyczek malin,
  • 400 g śmietany 36%,
  • 1 łyżka żelatyny,
  • 2 łyżki cukru pudru.

Polewa:

  • 1 tabliczka gorzkiej czekolady,
  • 2-3 łyżki mleka.

 

Malinowy6Białka ubić na sztywno z cukrem. Dodawać po jednym żółtku i dalej miksować. Wsypać mąkę wymieszaną z kakao i proszkiem do pieczenia – delikatnie wymieszać. Ciasto przelać do tortownicy wyłożonej pergaminem i wysmarowanej masłem. Wygładzić szpatułką i piec 25 minut w 180 stopniach (do suchego patyczka). Po wyłączeniu pieca, ciasto zrzucić w blaszce na podłogę z wysokości ok. pół metra i wystudzić w stygnącym piekarniku. Zimne ciasto podzielić na 3 równe blaty.

Śmietanę ubić na sztywno. Pod koniec miksowania dodać cukier puder i rozpuszczoną wg instrukcji na opakowaniu żelatynę. Zmniejszyć obroty miksera i wrzucić połowę malin. Kręcić tylko chwilkę, żeby owoce nie rozpadły się całkowicie.

Na pierwszy blat ciasta nałożyć połowę śmietany i równo ją rozprowadzić. Przykryć drugim blatem i rozsmarować resztę śmietany. Przykryć trzecim blatem. Ciasto delikatnie docisnąć od góry, żeby pozbyć się powietrza spomiędzy warstw.

Czekoladę rozpuścić w mleku w kąpieli wodnej. Póki polewa jest gorąca posmarować nią wierzch i boki ciasta. Górę tortu udekorować pozostałymi malinami. Przed podaniem schłodzić. Nam tort najbardziej smakował następnego dnia🙂

Malinowy2

Malinowy3

Malinowy1

Malinowy5

3 thoughts on “Czekoladowy tort z bitą śmietaną i malinami – CUDO!

  1. Pingback: Top 5 – lipiec 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s