Delikatne śledzie z grzybami i orzechami włoskimi

Śledzie z grzybamiDziś zapraszam na kolejny przepis na śledzie. Tym razem rybki wyszły bardzo delikatne, elegancko przeszły smakiem grzybów, a orzechy okazały się fajnym chrupiącym dodatkiem. Jeśli kogoś ma to dodatkowo przekonać – Teść bardzo je sobie chwalił, a na śledziach zna się jak mało kto.

Śledzie z grzybami i orzechami włoskimi:

  • 500 g matiasów,
  • 300 g suszonych grzybów np. borowików lub podgrzybków – ugotowanych i odcedzonych,
  • 2 cebule,
  • kilka orzechów włoskich,
  • 1 szklanka oleju rzepakowego + 2 łyżki,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • 1 garść rodzynek,
  • kilka gałązek świeżego tymianku cytrynowego,
  • sól,
  • pieprz.

Śledzie moczyć kilka godzin w wodzie, osączyć i pokroić w kawałki wielkości kęsa. Grzyby drobno pokroić. Na dwóch łyżkach oleju zeszklić pokrojone cebule, dodać grzyby i grubo posiekane orzechy. Po kilku minutach smażenia dodać rodzynki, sos sojowy, sól i pieprz. Ostudzić.

W czystych słoikach układać warstwami mieszankę z patelni, śledzie i listki tymianku. Wszystko zalać olejem i mocno zakręcone słoiki wstawić do lodówki na 2-3 dni. Gotowe!

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s