Szybka wątróbka po węgiersku

WątróbkaTo przepis na szybkie i bardzo pożywne danie, kolorowe, pachnące i zdrowe. Z wątróbką, więc wiem, że nie dla każdego. Ale jeśli należycie do amatorów wątróbki i nie boicie się jej specyficznego smaku – przyrządźcie sobie taki gulasz z węgierską nutką. Jest pyszny i  prosty.

Wątróbka po węgiersku:

  • 500 g wątróbek drobiowych,
  • 1 czerwona papryka,
  • 2-3 ogórki konserwowe,
  • 1 dużą cebula,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 6-7 średnich pieczarek,
  • 1 garść natki pietruszki,
  • 1 łyżeczka mąki,
  • 1 czubata łyżeczka wędzonej papryki w proszku,
  • sól,
  • pieprz,
  • 1 szczypta chili w proszku,
  • 2-3 łyżki oleju rzepakowego,
  • świeży chleb do podania.

Wątróbkę oczyścić z błonek i pokroić w mniejsze kawałki. W rondlu rozgrzać 2 łyżki oleju i wrzucić na niego pokrojoną w pióra cebulę – zeszklić. Dodać wątróbkę. Smażyć często mieszając. Gdy wątróbka się zetnie i zacznie brązowieć, dodać zgnieciony czosnek, pokrojone w drobną kostkę paprykę i ogórki – dusić 5 minut.

W tym czasie na osobnej patelni rozgrzać resztę oleju i podsmażyć na nim pokrojone pieczarki. Gdy z grzybów odparuje woda, przerzucić je do wątróbki. Danie doprawić solą (hojnie), pieprzem, chili i wędzoną papryką, a następnie oprószyć mąką, wymieszać i smażyć jeszcze minutkę, zalać 1/2 szklanki wrzątku – przykryć i dusić 5 minut.

Gotowy gulasz posypać natką pietruszki i podawać z chrupiącym chlebem.

One thought on “Szybka wątróbka po węgiersku

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s