Clafoutis czekoladowe z czereśniami

ClafoutisCzereśnie prosto z sadu to jednej z najpiękniejszych lipcowych akcentów kulinarnych. Wiadomo – czereśnie najlepiej smakują prosto z drzewa, ale kiedy szczęśliwym zrządzeniem losu staniemy się posiadaczami dwóch wiader bordowych kuleczek, z nadwyżki warto coś przyrządzić. Kiedy za oknem upał, ale lody nie są tym, na co akurat mamy ochotę, polecam clafoutis – owoce zapiekane w cieście naleśnikowym. Moja dzisiejsza propozycja dotyczy czereśni, ale można ją też wykorzystać do innych owoców – truskawek, wiśni, moreli itp.

Clafoutis czekoladowe z czereśniami:

  • 3 szklanki wydrylowanych czereśni (lub innych owoców),
  • 120 g mąki,
  • 1 szklanka mleka,
  • 2 jajka,
  • 2 czubate łyżki kakao,
  • 1/2 tabliczki gorzkiej czekolady,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1 czubata łyżeczka proszku do pieczenia,
  • masło do posmarowania formy,
  • cukier puder do posypania.

Przesianą mąkę wymieszać z kakao i proszkiem. Do suchych składników dodać mleko, jajka, miód, posiekaną czekoladę – wymieszać rózgą. Naczynie kamionkowe lub żaroodporne wysmarować masłem, ułożyć w nim owoce i zalać ciastem. Piec w 180 stopniach ok. 25 minut. Przed podaniem posypać cukrem pudrem.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s