Azjatycki pieczony łosoś

ŁosośPamiętacie wspaniałą cukinię z przepisu na polędwiczki w szynce? Okazało się, że doskonale pasuje też do ryby. Pysznego łososia pieczonego w azjatyckiej marynacie wg przepisu Jamiego. Do ryby i cukinii wystarczyło tylko dogotować ryż i posypać całość świeżą kolendrą. Obiad jak się patrzy🙂

Azjatycki pieczony łosoś Jamiego (z moimi zmianami):

  • 3 kawałki łososia bez skóry i ości,
  • 2 cm kawałek korzenia imbiru,
  • 2 ząbki czosnku,
  • 1 mała czerwona cebula,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 łyżka sosu sojowego,
  • sok z 1 limonki,
  • chińska przyprawa pięciu smaków,
  • sól,
  • 2 łyżki oliwy,
  • dodatki: ryż, cukinia,
  • świeża kolendra do dekoracji.

W robocie kuchennym/rozdrabniaczu zmiksować na w miarę gładką pastę: obrany imbir, czosnek, cebulę, chili, sos sojowy i sok z limonki oraz oliwę. Tak przygotowaną marynatę przelać do naczynia żaroodpornego. Kawałki łososia posypać z obu stron solą i przyprawą pięciu smaków, mięso położyć na marynacie. Rybę piec w 220 stopniach przez ok 13-15 minut.

Łososia podawać na gorąco z ryżem i cukinią. Danie przed podaniem posypać listkami kolendry.

Łosoś2

3 thoughts on “Azjatycki pieczony łosoś

  1. Wygląda bardzo smakowicie😉 Jeśli mogę się dopytać, jaka to książka Jamie’ego, bo właśnie zamierzam sobie książkę kupić jego autorstwa ?

  2. Pingback: Top 5 – lipiec 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s