Aromatyczna polędwiczka wieprzowa z fetą i szynką serrano

ZcukiniąOwszem – polędwiczka, na którą przepis znajduje się poniżej, była bardzo bardzo smaczna, ale prawdziwą gwiazdą obiadu była podana do niej cukinia. Młoda cukinia delikatnie podduszona z chili, miętą i czosnkiem. Coś wspaniałego! Dlatego chociażby ze względu na ów warzywny dodatek, zachęcam do doczytania wpisu do końca.

Aromatyczna polędwiczka wieprzowa z fetą i szynką serrano Jamiego (z moimi – większymi niż zwykle – zmianami):

  • 1 polędwiczka wieprzowa,
  • 4 plasterki fety,
  • 4 plastry szynki serrano lub parmeńskiej lub szwarcwaldzkiej,
  • oliwa,
  • 4 młode średnie cukinie,
  • 4 ząbki czosnku,
  • 1/2 papryczki chili,
  • 1 duża garść listków świeżej mięty,
  • 5 suszonych pomidorów,
  • 1 kubek ryżu basmati,
  • 1 mały jogurt naturalny,
  • sok z 1/2 cytryny,
  • sól,
  • pieprz.

Polędwiczkę pociąć na 8 równych medalionów i lekko rozklepać je pięścią. Mięso delikatnie posolić (ledwo ledwo) i popieprzyć. Na 4 kotletach ułożyć plastry fety, przykryć je pozostałymi plastrami mięsa. Tak powstałe „sandwiche” owinąć plastrami szynki (ostrożnie i szczelnie, by feta nigdzie nie wystawała). Na patelni rozgrzać 2 łyżki oliwy i usmażyć na niej „pakunki” z obu stron na złotobrązowo.

W międzyczasie umyte cukinie obrać (lub nie) i pokroić na bardzo cienkie plasterki. W garnku rozgrzać 2 łyżki oliwy. Dodać posiekane chili, czosnek i połowę mięty. Gdy tylko zaczną się szklić dodać cukinię, doprawić solą i pieprzem – wymieszać i dusić kilka minut, aż będzie miękka choć dalej jędrna.

Ugotowany ryż wymieszać z sokiem z cytryny, pokrojonymi drobno pomidorami suszonymi, solą i pieprzem.

Polędwiczki podawać na cukinii, razem z ryżem, ozdobione kleksami jogurtu i resztą mięty.

3 thoughts on “Aromatyczna polędwiczka wieprzowa z fetą i szynką serrano

  1. Pingback: Azjatycki pieczony łosoś | Kultura Kulinarna

  2. Pingback: Top 5 – lipiec 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s