Ziołowe placuszki z ziemniaków i papryki

plackiTe placuszki można przygotować zarówno „z premedytacją” – specjalnie gotując ziemniaki będące bazą dania, lub wykorzystując ziemniaki, które zostały z poprzedniego dnia. Dodając zaledwie kilka składników, świeże zioła i odrobinę uwagi, możemy się cieszyć lekkim i aromatycznym obiadem bez długiego przesiadywania w kuchni. Do placuszków polecam zieloną sałatę z prostym dressingiem lub słodki sos chili.

Ziołowe placuszki z ziemniaków i papryki:

  • 400 g ziemniaków,
  • 1 czerwona papryka,
  • 1/2 opakowania sera typu feta,
  • kilka gałązek świeżego tymianku,
  • kilka gałązek świeżego oregano,
  • 1 jajko,
  • 2 łyżki kaszy manny,
  • 2 ząbki czosnku,
  • pieprz,
  • sól,
  • olej rzepakowy lub masło klarowane do smażenia.

Ugotowane w mundurkach ziemniaki obrać i zgnieść przez praskę. Dodać drobno pokrojoną paprykę, fetę i posiekane zioła, jajko, kaszkę, zgnieciony czosnek, pieprz i odrobinę soli (feta jest już dostatecznie słona). Jeśli masa wyjdzie za luźna można dosypać trochę mąki. Na patelni rozgrzać tłuszcz i smażyć na nim porcjami placuszki – z obu stron na złoto. Usmażone placuszki przełożyć na papierowy ręcznik i odsączyć z nadmiaru tłuszczu. Podawać na ciepło.

3 thoughts on “Ziołowe placuszki z ziemniaków i papryki

  1. Fajny , prosty przepis na szybki obiad! Co do papryki, z jakiej można zrobić placuszki: warto wiedzieć, że liczba brzuszków u dołu papryki ma znaczenie i determinuje jej smak i że papryki z czterema brzuszkami są lepsze do gotowania i podsmażania, podczas gdy te z 3 brzuszkami są zazwyczaj słodsze i o wiele lepsze do zjedzenia na surowo!😉

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s