Śledzie w cytrynie z rozmarynem

CytrynoweZapraszam na delikatne, ładnie pachnące cytryną i rozmarynem śledzie, które bardzo apetycznie się prezentują i są, myślę, fajnym pomysłem na kolację gdy na zewnątrz taki upał. Wyjątkowo łatwo się je przygotowuje i można je podać już po dwóch dobach.

Śledzie w cytrynie z rozmarynem:

  • 500 g matiasów,
  • 2 cytryny,
  • 2 łyżki miodu,
  • 1/2 szklanki oliwy,
  • 2 gałązki świeżego rozmarynu,
  • świeżo mielony, kolorowy pieprz.

Śledzie namoczyć w wodzie przez kilka godzin. Ryby po tym czasie osuszyć i pokroić w kawałki wielkości kęsa. Z jednej cytryny wycisnąć sok, a drugą obrać i pokroić w bardzo cieniutkie plasterki. W miseczce wymieszać sok z cytryny z miodem i oliwą. W dwóch średnich słoiczkach układać następujące warstwy: śledzie, pieprz, posiekany rozmaryn, plaster cytryny i od nowa. Tak do wyczerpania składników. Następnie dopełnić słoiki przygotowaną wcześniej zalewą (ew. dolać oliwy). Dokładnie zakręcić i wstawić do lodówki na dwie doby. Gotowe🙂

Cytrynowe2

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s