Śledzie à la Milanówek

ŚledzikiTrochę wstyd, że jak dotąd na Kulturze Kulinarnej nie było ani jednego przepisu na śledzie. Blog ma już 5 lat. Pojawiło się na nim ponad 800 przepisów, a śledzi brak. Wytłumaczenie jest bardzo proste (uwaga – będzie wyznanie): nigdy sama nie robiłam śledzi… W dzieciństwie ich nie znosiłam. Potem powolutku zaczęłam się przekonywać, ale tylko do wybranych rodzajów i tylko w minimalnych ilościach. Później jakoś tak wyszło, że za śledzie odpowiedzialna była zawsze mama i ta nieduża, przygotowywana przez nią porcja na Gwiazdkę i na Wielkanoc, w zupełności wystarczała. Ale potem pojawił się On. No, a wiadomo, że z miłości robi się wiele, nawet śledzie. Więc ponieważ Mój Mąż okazał się śledziożercą na potęgę, postanowiłam się dopasować. Co prawda sama w dalszym ciągu zadowalam się symbolicznymi porcjami śledzików na podniebieniu, ale z pewnością nie będę unikać ich robienia. Eh ta miłość😉

Przepis jest zmodyfikowaną wersją receptury znalezionej w „Encyklopedii polskiej sztuki kulinarnej” Hanny Szymanderskiej.

Śledzie à la Milanówek (3 średnie słoiki):

  • 500 g matiasów,
  • 3 łyżki cukru,
  • 1/2 szklanki oleju rzepakowego,
  • 1/2 szklanki octu z białego wina,
  • 5 łyżek koncentratu pomidorowego,
  • 350 g cebuli,
  • 4 ziarenka ziela angielskiego,
  • 2 liście laurowe,
  • 1/2 torebki ziaren gorczycy.

Na rozgrzanym oleju zeszklić pokrojoną w piórka cebulę. Dodać cukier i chwilę smażyć. Wlać ocet, dodać liście laurowe, ziele i koncentrat – wymieszać i dusić kilkanaście minut. Zdjąć z ognia, dosypać gorczycę, wymieszać i wystudzić.

Śledzie pokroić na 2 cm kawałki. W czystych słoikach układać na przemian warstwy ryb i sosu. Słoiki zakręcić i wstawić do lodówki na 2-3 dni, by się przegryzły.

One thought on “Śledzie à la Milanówek

  1. Pingback: Top 5 – czerwiec 2015 | Kultura Kulinarna

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s