Kurczak z rozmarynem, bulgur i sos grzybowo-pomidorowy

SzparagiOto kolejna 15-minutówka Jamiego. Znakomity kurczak z dodatkami, czyli obiad na bogato z tego, co w domowej kuchni najlepsze.

Kurczak z rozmarynem, bulgur i sos grzybowo-pomidorowy Jamiego (z moimi zmianami):

  • 1 szczypta suszonych borowików,
  • 400 g dojrzałych pomidorów,
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego,
  • 1 marynowana papryczka chili,
  • 1 pęczek świeżej bazylii,
  • 3 ząbki czosnku,
  • 1 szklanka bulguru,
  • sól,
  • pieprz,
  • papryka słodka w proszku,
  • oliwa,
  • 1 pęczek zielonych szparagów,
  • 2 piersi z kurczaka,
  • 2 gałązki rozmarynu,
  • 20 g grana padano,
  • kilka plasterków wędzonego boczku,
  • 150 g boczniaków,
  • 200 g szpinaku.

Sos: w blenderze zmiksować suszone grzyby, 80 ml wrzątku, obrane pomidory, koncentrat, chili, bazylię, szpinak i czosnek. Sos przelać do rondelka i gotować ok. 5 minut – doprawić do smaku solą i pieprzem. Sos gotowy🙂

Szparagi: szparagi umyć, odłamać zdrewniałe końce. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy, dodać szparagi – podsmażyć. Dolać odrobinę wrzątku, przykryć i trzymać na małym ogniu, aż reszta obiadu będzie gotowa do podania (nie za długo, żeby szparagi nie sflaczały).

Bulgur: zagotować 2 szklanki wody z solą, dodać kaszkę i gotować 2 minuty. Wyłączyć ogień i trzymać pod przykryciem, aż bulgur wchłonie całą wodę. Przed podaniem spulchnić widelcem i ew. doprawić.

Kurczak i reszta: piersi obtoczyć w soli, pieprzu, posiekanych igiełkach rozmarynu i startym grana padano – przykryć pergaminem i rozbić tłuczkiem na grubość 1,5 cm. Na patelni rozgrzać łyżkę oliwy i usmażyć na niej kurczaka z obu stron na złoto-brązowo. Przewracając kurczaka ułożyć go z boku patelni, a na powstałym miejscu ułożyć plastry boczku. Gdy zacznie się karmelizować, dodać umyte boczniaki. Gdy kurczak będzie gotowy, zdjąć go z patelni, a boczek i grzyby dosmażyć.

Sos przelać na półmisek, na nim ułożyć pokrojonego w paski kurczaka, boczek i boczniaki, a także szparagi – posypać grana padano. Osobno podać bulgur oprószony papryką.

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s