Pierogi z bobem, miętą, fetą i szpinakiem

ZbobemBób jest teraz najlepszy. Jędrny, zieloniutki i pyszny. Najsmaczniejszy oczywiście wyjedzony zaraz po ugotowaniu. Ale i taka jego wersja może się znudzić. Wtedy warto ulepić sobie pierogi z dodatkiem pachnącej świeżej mięty, słonej fety i zdrowego szpinaku. A na wierzch skwareczki lub bułeczka – do wyboru.

Pierogi z bobem, miętą, fetą i szpinakiem:

Ciasto:

  • 400 g mąki pszennej,
  • 2 surowe żółtka,
  • 2 łyżki stopionego masła,
  • 1 szczypta soli,
  • letnia woda.

Farsz:

  • 500 g ugotowanego i wyłuskanego bobu,
  • ok. 1 szklanki zblanszowanego szpinaku,
  • 2/3 opakowania fety,
  • 1 garść świeżej mięty,
  • sól,
  • pieprz.

Oraz:

  • 100 g wędzonego boczku pokrojonego i usmażonego na chrupko lub bułka tarta na masełku.

Mąkę przesiać na stolnicę, zrobić w niej dołek i do niego wlać żółtka, masło, posolić i wyrabiać ciasto dolewając letniej wody. Gładkie ciasto owinąć w ściereczkę i odstawić na 30 minut.

Obrany bób zblendować ze szpinakiem, domieszać fetę i posiekaną drobniutko miętę. Doprawić solą i pieprzem – wymieszać.

Ciasto rozwałkowywać porcjami, wykrawać kółka, nakładać farsz i formować pierogi. Gotować w osolonym wrzątku. Pierogi są gotowe 2-3 minutki po wypłynięciu.

Podawać ze skwarkami lub bułką tartą na maśle.

One thought on “Pierogi z bobem, miętą, fetą i szpinakiem

Skomentuj

Wprowadź swoje dane lub kliknij jedną z tych ikon, aby się zalogować:

Logo WordPress.com

Komentujesz korzystając z konta WordPress.com. Log Out / Zmień )

Zdjęcie z Twittera

Komentujesz korzystając z konta Twitter. Log Out / Zmień )

Facebook photo

Komentujesz korzystając z konta Facebook. Log Out / Zmień )

Google+ photo

Komentujesz korzystając z konta Google+. Log Out / Zmień )

Connecting to %s